sleeën in de alpen

Tips voor een veilige sledetocht

Sledetochten zijn enorm populair als wintersport. In veel wintersportgebieden liggen complete parcoursen voor lange sledetochten, en op veel andere plekken heb je korte hellingen waar je naar hartenlust van de helling af kan glijden.

Sleeën lijkt makkelijk, maar schijn bedriegt. In 2014 maakten verschillende media uit de Alpenlanden  bekend dat er meer mensen in het ziekenhuis terechtkwamen door ongelukken tijdens het sleeën dan tijdens het skiën. Tijd voor een kleine opfriscursus ‘veilig sleeën’!

Oefenen!

Ook met de slee moet je een beetje oefenen. Het is natuurlijk een geweldige kick om meteen met een flinke vaart van de hellingen af te glijden, totdat een scherpe bocht of het einde van de baan nadert. Hoe rem je snel maar veilig af, en hoe houd je je slee onder controle in een bocht? Een beetje oefening met remmen en bochten maken, kan geen kwaad. Dan zal je als hardrijder uiteindelijk zien dat je ook veel harder door die bochten kan.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Hou rekening met elkaar en met de omstandigheden

Dat gezegd hebbende, ook als ervaren sleeër, moet je jezelf wel eens inhouden. Als het druk is op de route, of als de weersomstandigheden en de kwaliteit van de sneeuw niet optimaal zijn. Houd ook rekening met elkaar. Hou een beetje afstand van elkaar, dat voorkomt ongelukken als iemand opeens een gekke beweging maakt.  

rodelbanen in de Alpen

Zorg voor de juiste uitrusting

Sleeën lijkt misschien niet zo spectaculair als skiën of snowboarden, maar het is een wintersport. Draag dus goede wintersportkleding die je warm en droog houdt. Uiteraard hoort een goede skibril daarbij. Mocht je vallen, dan maak je al snel een rare smak. Een helm is daarom helemaal geen gek idee. Vergeet ook stevige schoenen niet. Een groot deel van het remwerk komt immers aan op je voeten.

Stop niet midden op de baan

Is het tijd voor pauze? Stop dan niet in het midden van de baan om van je slee af te stappen, maar manoeuvreer je eerst even naar de zijkanten. Doe dat op een overzichtelijke plek, waar andere sleeërs je ruim van te voren kunnen zien, dus niet op een smal stuk of in een bocht. Kom je nou een keer onvrijwillig naast je slee terecht (lees: val je een keer), zorg dan dat je zo snel, maar vooral zo veilig mogelijk aan de kant gaat.

Ga niet in de wilde weg sleeën

Zoals gezegd zijn er op veel plekken parcoursen (rodelbahnen) uitgezet voor slederijders. Pak daar vooral de slee en ga niet op een drukke skipiste op pad. Op de rodelbanen vind je alle faciliteiten die je voor een avontuur op de slee nodig hebt, en zit je geen andere wintersporters in de weg. Sommige rodelbanen zijn kilometers lang, dus dan kom je zeker aan je trekken. En soms zijn ze nog tot in de late avond open ook!

De Zwitserse reddingsdienst Rega heeft nog meer tips op haar website. 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?