DMFF editie #3

Dutch Mountains Film Festival Editie #3

DMFF editie #3Het Dutch Mountains Film Festival (DMFF) is een internationaal filmfestival voor een breed publiek rondom het thema 'bergen'. Over de mens in de bergen, maar ook over mensen die bergen verzetten. Het thema biedt ruimte voor een afwisselend programma, waarbij veel onderwerpen aan bod kunnen komen; de cultuur van bergvolken, alle soorten bergsport, natuur, lifestyle, ecologie, geschiedenis en drama. Het bergfilmfestival heeft ook een uitgebreid randprogramma met fototentoonstellingen, beeldende kunst, muziek, maar ook allerlei buitensportactiviteiten, zoals MTB-tochten, snowboard- en skiclinics, 'trailrunning' en wandelingen in de regio.

Fotograaf Kamil Tamiola

De Poolse adventurefotograaf Kamil Tamiola is één van de drie fotografen die tijdens het DMFF zijn foto’s exposeert. Op zaterdagmiddag geeft hij als jongste NIKON ambassadeur een lezing over bergsportfotografie, de uitdagingen, inspiratie en iets over techniek, die hij vanzelfsprekend toelicht aan de hand van zijn eigen materiaal. 

De film Messner

Deze documentaire over de legendarische bergklimmer Reinhold Messner won onlangs de Grand Prix bij het Mounainfilmfestival in Graz. Andreas Nickel is het gelukt om een nieuw, indringend en persoonlijk portret te schetsen van een man, die geldt als de beroemdste bergklimmer ter wereld. Het ruime opnamebudget garandeerde spectaculaire ‘reenactments’ en fantastische vogelvluchtperspectieven van de hoogste bergen. Nooit eerder vertoond archiefmateriaal en interviews met zijn broer en zus dragen bij aan een completer beeld van deze man.

Kunstproject Passage2011

Passage2011 is een filmverslag van een kunstproject van curator Christian Schoen ter gelegenheid van de Biënnale van Venetië van 2012. In dit ‘actionistisch, transalpien drama’ slepen de kunstenaars Thomas Huber en Wolfgang Aichner een roodgeverfde boot over de Alpen naar Venetië.

Film: Die kinder vom Napf

De schrijfster en regisseur Alice Schmid volgde met haar camera een jaar lang de kinderen van de Zwitserse gemeente Romoos. Ze filmde ze in het ruige landschap rond de berg Napf tot bij het mystieke Aenziloch, waar volgens de legende de donder wordt gemaakt en de demonen wonen. Krachtige beelden gemaakt in het wilde westen van Luzern.

Korte film Balans

Een korte film over een fatale dag in de bergen. Deze film van Mark Ram is de Nederlandse inzending voor de Oscaruitreikingen in 2013. Met de acteurs Waldemar Torrenstra en Cas Jansen als de klimmers Henderson en Graef. Extra bijzonderheidje: deze film is zo duurzaam mogelijk is geproduceerd. DMFF nodigt de makers en acteurs uit om hierover met het publiek in debat te gaan...

Na een try-out in 2007 in Maastricht en twee succesvolle edities in 2011 en 2012 in Heerlen heeft het festival haar bestaansrecht bewezen. Het 'DMFF' is inmiddels een bekende naam in de bergsportwereld en bij filmliefhebbers in de regio.

Het filmfestival vindt plaats van 18 tot en met 19 januari 2013 in Heerlen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?