Bergbeklimmer Reinhold Messner viert verjaardag met film

Reinhold Messner, de bekende bergbeklimmer uit Zuid Tirol, is vandaag 68 jaar geworden. En als cadeau ‘krijgt’ hij over 10 dagen de première van de film Messner. Reinhold Messner is vooral beroemd geworden doordat hij als eerste de veertien hoogste bergen (8000’ers) van de wereld zonder zuurstof heeft beklommen.

Messner is in Brixen in Zuid-Tirol geboren en was al op jonge leeftijd een talentvolle rotsklimmer. Tussen 1970 en 1986 beklom hij veertien verschillende 8000’ers, soms alleen en soms in kleine groepjes, maar altijd zonder extra zuurstof. Hij is voor vele bergbeklimmers een voorbeeld:

Katja Staartjes vindt Reinhold Messner een voorbeeld vooral vanwege zijn baanbrekende prestaties in het klimmen, niet zozeer hoe hij overkomt als persoon.

Bert Vonk heeft grote bewondering voor iconen van het alpinisme zoals Walter Bonatti, Reinhold Messner en Ronald Naar.

Noes Lautier haar liefde voor de bergen is ontstaan toen zij samen met haar vader naar documentaires van Reinhold Messner keek. Messner is volgens haar echt baanbrekend geweest in het klimmen.

Messner is een van de voorbeelden van Wilco van Rooijen, hij was immers de eerste mens die het lef had om zonder doping (extra zuurstof) de hoogste berg van de wereld te beklimmen.

De film Messner

In de ongeveer 100 minuten durende documentaire bioscoopfilm over avonturier en bergbeklimmer Reinhold Messner vertelt Messner zelf zijn levensgeschiedenis. Interviews met de broer van Reinhold en met andere bergbeklimmers maken de levensgeschiedenis levendig. De film bestaat natuurlijk uit prachtige bergbeelden en diverse beklimmingen worden behandeld.

De broers Martin en Florian Riegler spelen de broers Messner in hun jonge jaren. De regisseur is Andreas Nickel. Op 27 september gaat de film in Duitsland en in Zuid-Tirol (Italië ) in première. In Oostenrijk draait de film vanaf 5 oktober. Het is niet bekend of en wanneer de film in Nederland gaat draaien.

Bekijk hier de trailer:

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier een stukje berg geschiedenis