Eerste beklimming Dufourspitze

 andreas_fischler. DufourspitzeDe hoogste berg van Zwitserland, gelegen op de grens tussen Italië en Zwitserland in de Walliser Alpen, behoort tot het Zwitsers/Italiaans Monte-Rosa-Massief. De Dufourspitze is met zijn hoogte van 4.634 meter de tweede hoogste berg van West-Europa na de Mont Blanc (4.810m) in Italië/Frankrijk. De oostwand van de berg is met 2.470m de hoogste van de Alpen en de westzijde is bedekt door de Görner gletsjer, de tweede grootste in de Alpen.

Naamgeving Dufourspitze

De berg, die ongeveer 160 meter van de grens op Zwitsers gebied ligt, werd eerst Gornerhorn genoemd in Zwitserland en in Italië heette de berg Höchste Spitze. In 1863 werd de berg echter door de Zwitserse bondsraad vernoemd naar generaal Guillaume-Henri Dufour, uitvinder van de Dufour kaart (Zwitserlands eerste landkaart) en medeoprichter van het Rode Kruis.

Vergissing hoogste top

De topgraat van de Dufourspitze bestaat uit de Grenzgipfel (4.618m), de Ostspitze (4.632) en de Dufourspitze (Westspitze). In het jaar 1854, op 1 september, stonden drie Engelse broers, James G., Christopher en Edmund Smyth en de Zwitserse gids Ulrich Lauener op de top van de Ostspitze. De Ostspitze is geen op zichzelf staande berg maar is de oostelijke top van de Dufourspitze. De gebroeders waren ervan overtuigd de hoogste top bereikt te hebben maar later bleek dat de echte top de Westspitze was. Deze ligt nog geen honderd meter westelijker en is twee meter hoger dan de Ostspitze.

Eerste beklimming Dufourspitze

De Westspitze of Dufourspitze werd voor het eerst beklommen op 1 augustus 1855 door de Zwitserse gidsen Ulrich Lauener, de gebroeders Matthäus en Johannes Zumtaugwald en de Engelse alpinisten John Birkbeck, Charles Hudson, Edward J.W. Stevenson en de gebroeders Christopher en James G. Smyth. De groep volgde de al geopende route naar de Ostspitze via de Silbersattel trail, die de Engelse broers en Lauener een jaar eerder geklommen hadden. Op de topgraat aangekomen besloten ze, in plaats van dezelfde weg terug te gaan, de weg te vervolgen over de onontgonnen westelijke rug richting Zermatt. Hierdoor kwamen ze dus ook over de echte top, de Dufourspitze, waar ze een steenmannetje stapelden als bewijs van beklimming.

Bronnen:
www.en.wikipedia.org
www.summitpost.org

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?