Zugspitze

Eerste beklimming Zugspitze

Op deze dag in 1820 werd de top van de hoogste berg van Duitsland voor het eerst beklommen. De Oostenrijker Josef Naus (1793–1871) stond samen met onderzoekassistent Maier en berggids Johann Georg Tauschl als eerste op de 2.962 meter hoge top in het Wettersteingebergte in Zuid-Duitsland.

Eerste beklimming Zugspitze

Josef Naus werkte als landmeter bij de topografische dienst van Beieren en kreeg namens de koning van Beieren de opdracht om het Werdenfelser Land op de kaart te zetten. Waaronder de top van de Zugspitze. Een berg waarvan lokale bewoners zeiden dat 'daar niet geklommen kon worden'.  Toch zette Naus door Via het Reintal en de westgraat probeerden de mannen naar boven te komen. Een eerste poging mislukte, maar een twede poging had  wel succes en dus stond Naus als eerste op de top. De drie mannen bereikten op 27 augustus 1820 om 11.45 uur de hoogste top van de Zugspitze, maar moesten vanwege onweer en sneeuwval snel weer afdalen. Om 3 uur 's nachts kwamen ze weer veilig in de Hirtenhütte aan. 

Oude kaart uit 1770

In 2006 ontdekte de Duitse Alpenvereniging een kaart uit het jaar 1770, waarop paden op de Zugspitze waren aangegeven, maar deze liepen niet naar of op de top van de Zugspitze. Het is dus niet zeker of men toen al op de top geweest is, maar de kaart zou een belangrijke aanwijzing kunnen zijn dat dat gebeurd is. Dat zou betekenen dat er al voor Naus en zijn compagnons mensen op de top hebben gestaan, maar die beklimmingen zijn, voorzover bekend, nooit vastgelegd. 

Topkruis op de Zugspitze 2012

Zelf de Zugspitze beklimmen

De Zugspitze is een populaire berg. Er gaan drie kabelbanen naar de top van de berg, waarmee dagelijks veel mensen gemakkelijk naar boven 'gondelen'. Maar wie van een grotere uitdaging houdt kan in de voetsporen van Josef Naus, Maier en Johann Georg Tauschl treden en te voet naar boven. Boven wordt je beloond op een groot uitzichtsplatform, een restaurant en veel meer faciliteiten voor toeristen. Ook kun je er een rondleiding volgen waarin je meer te weten komt over de eerste beklimming van de Zugspitze. Meer informatie over een vakantie rond en op de Zugspitze vind je hier. 

Wil je meer lezen over bergen en bergwandelen? Profiteer dan nu van onze introductieaanbieding: 1 jaar Bergen Magazine (5 nrs) voor slechts €22,50 (i.p.v. €29,50) + 3 cadeaus t.w.v. €45,-

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?