Maquette van de Mont Blanc uit 1799

Eerste topbeklimming Mont Blanc

Op 8 augustus 1786 stonden voor het eerste mensen op de top van de Mont Blanc. In 1760 loofde de Zwitserse natuurkundige Horace-Bénédict de Saussure een beloning uit voor degene die de top van de Mont Blanc het eerst zou beklimmen. Vele pogingen strandden, tot in 1786 Jacques Balmat en doktor Michel Gabriel Paccard de top bereikten.

In de 18e eeuw durfde niemand de Mont Blanc te beklimmen. Bergen waren eeuwenlang het domein van draken en monsters en andere onheilspellende zaken, dachten de mensen toen. De Saussure opende deze ‘enge’ wereld voor de mensen, door op de berg allerlei zaken te verzamelen en te laten vastleggen. Hij zorgde ervoor dat mensen het beklimmen van bergen als uitdaging gingen zien.

Dat een topbeklimming niet eerder lukte, is waarschijnlijk te wijten aan de plotselinge weersomslagen op de Mont Blanc. Door zijn westelijke ligging is de vierduizender vatbaarder voor stormen die vaak op de lager gelegen vlaktes ontstaan.

De Saussure zou zelf in 1787 de top bereiken, om daar metingen uit te voeren. Het hoogste stukje ijsvrije steen dat hij bij zijn beklimming afhakte, het zogeheten topje van de Mont Blanc, is in 1802 aangekocht door Teylers Museum in Haarlem en daar nog steeds te bezichtigen.

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past