Monsieur De Saussure op de Mont Blanc

Historische Mont Blanc-expeditie in Teylers Museum

Monsieur De Saussure op de Mont BlancHet Teylers Museum in Haarlem opent op 20 mei een tentoonstelling over de Mont Blanc-expeditie van Horace-Bénédict de Saussure. Deze Zwitserse onderzoeker en pionier in het alpinisme beklom de berg in 1787. Het betekende de geboorte van een nieuwe wetenschap: de geologie.

In de 18e eeuw durfde niemand de Mont Blanc te beklimmen. "Bergen waren eeuwenlang het domein van draken en monsters en andere onheilspellende zaken", schrijft het Teylers Museum. De Saussure opende deze wereld voor de mensen, door op de berg allerlei zaken te verzamelen en te laten vastleggen. Hij zorgde ervoor dat mensen het beklimmen van bergen als uitdaging gingen zien.

Topstuk van de tentoonstelling is de maquette uit 1787 waarop de route van De Saussure naar de top is uitgestippeld. Ook zijn er verschillende kristallen en mineralen te zien: monsters die tijdens de expeditie verzameld werden om inzicht te geven in de geschiedenis van de aarde en het ontstaan van gebergten. Kinderen kunnen op de expositie zelf flink aan de slag. Met behulp van proefjes met luchtdruk, elektriciteit en magnetisme wanen zij zich hoog in de bergen. Voor de indrukwekkende bergtoppen van de Alpen kunnen ze als held op de foto.

Affiche van de tentoonstelling Naar de topKijk voor een uitgebreide beschrijving van de tentoonstelling Naar de Top. Expeditie Mont Blanc op de website van het Teylers Museum. De tentoonstelling is van 20 mei t/m 9 september 2012 te zien.

Gratis affiche

Bezoekers van Bergwijzer.nl kunnen na inlevering van een print van dit nieuwsbericht, een gratis affiche van de tentoonstelling ophalen in de museumwinkel van het Teylers Museum. 

Monsieur De Saussure op de Mont Blanc

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)