Ernst Bromeis vlak voor aanvang van zijn 1e etappe in de Rijn

Ernst Bromeis heeft 1e etappe van de Rijn gezwommen

Ernst Bromeis vlak voor aanvang van zijn 1e etappe in de RijnVanochtend is zwemmer Ernst Bromeis begonnen aan zijn reis over de Rijn. Hij startte vanochtend aan het eerste deel van de 1230 km die hij al zwemmend binnen een maand zal afleggen. De reis begon bij de oorsprong van de Rijn in Graubünden en de planning is dat hij op 31 mei in Hoek van Holland, bij de monding van de rivier aankomt.

1e etappe

Vanochtend om 4 uur is Ernst opgestaan en om 7 uur is hij vertrokken vanuit de Tomasee (in de buurt van Andermatt). 9,5 uur later, om half 5 vanmiddag (een half uur eerder dan gepland) kwam hij aan in Disentis – Mustér en werd hij warm onthaald door vrienden en journalisten.

Tijdens de 1e etappe, zo'n 25 km, zwom hij tussen de hoge bergtoppen van Graubünden, zoals de Giuv van 3096 meter hoog en de Oberalpstock van 3328 meter. Maar hij kon niet de hele tijd zwemmen. Sommige delen van de rivier waren nog bevroren of te ondiep. Soms moest hij lopen langs en in het water.

Verwacht wordt dat Ernst vanaf morgen de gehele etappe kan zwemmen en niet meer hoeft te lopen, omdat op de lager gelegen delen het water niet meer bevroren zal zijn.

Achtergrond

Ernst heeft de Rijn gekozen vanwege de historische en duurzame waarde van de rivier en omdat de Rijn volgens hem het leven symboliseert. "Water is het kostbaarste goed dat wij bezitten. Hoe kunnen we de Rijn en het water delen en verdelen? Hoe kunnen we duurzaam leven?", vraagt Ernst zich af.

Tijdens zijn tocht wordt hij begeleid door een kajak. Ernst houdt rekening met meerdere scenario's die zich kunnen voordoen. Angst en twijfel kunnen parten gaan spelen. De avontuurlijke zwemmer gaat uren achter elkaar geen horizon zien of grond onder zijn benen voelen. Maar hij denkt er heel gelukkig van te worden. "De 30 dagen in de Rijn zullen net zo intensief zijn als anders alleen een heel mensenleven kan zijn", aldus Ernst Bromeis. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.