Bike&hike-routes in de alpen

Fiets- en bergwandelavontuur tegelijk: bike&hike-routes

Een kabelbaan kan een handige en snelle manier zijn om boven te komen, maar eerlijk is eerlijk, als je uit de kabelbaan naar beneden kijkt en bergwandelaars omhoog ziet ploeteren, voelt dat soms wel een beetje als valsspelen. Bike en hike-routes zijn dan een mooi alternatief. Op de fiets zoef je op spierkracht omhoog, je wandelt een mooie route en met een beetje hulp van de zwaartekracht rol je zo weer terug naar het dal.

Zo simpel is het concept van bike&hike-routes dus eigenlijk. Een route waarbij je een deel snel fietsend en een deel wat langzamer wandelend aflegt, maar vergis je niet: een bike&hike-route is meer dan halverwege je fietstocht afstappen om nog een stukje te wandelen voordat je verder fietst.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Vaak pak je in het dal de fiets, en rij je naar een berghut hoger op de helling. Daar stal je je fiets veilig en trek je je wandelschoenen aan. Het vervolg van de route is in de meeste gevallen namelijk niet met de fiets te bereiken. Zo’n ‘bestemming’ is bijvoorbeeld een mooi uitzichtpunt boven een ruige of steile helling, waar je met de beste wil van de wereld niet kan of wil fietsen. Vaak betekent dat dus dat je nog even écht moet bergwandelen. Al is het soms juist andersom. Met de fiets pak je heel wat hoogtemeters en moet je even flink op de pedalen staan en is het laatste stuk wandelen juist gemoedelijk en ontspannen. Maar juist die variatie is wat de bike en hike-routes zo leuk maakt! Na je wandeling pak je je fiets weer, en rol je terug richting het dal. Vaak met een beetje hulp van de zwaartekracht.

Afhankelijk van de route die je kiest, kan de verhouding tussen het fiets- en wandeltraject variëren. Sommige routes bestaan echt uit een flink stuk fietsen en een relatief kort stukje wandelen. Daarmee leg je in een dag dus veel meer afstand af dan je normaal lopend zou doen en zo kom je dus nog eens ergens! Andere routes leggen juist weer meer nadruk op het wandelen.

Huttenvertier

Een grote overeenkomst tussen de routes is dat ze vrijwel allemaal langs fietsvriendelijke hutten gaan. Immers, je moet je fiets wel goed en veilig kunnen stallen. Pechvogels kunnen er een eventuele lekke band vaak weer laten repareren en voor de e-bikers zijn er oplaadpunten, zodat die niet halverwege de terugtocht met een lege accu komen te zitten. En misschien wel het allerbelangrijkste: voor iedereen is er natuurlijk de gezelligheid van een berghut, waar je even op adem kan komen voordat je weer verder gaat.   


Meer lezen over mooie fietsavonturen? BIKE explorer is hét magazine voor avontuurlijke fietsers. Bomvol verhalen over mooie tochten, tests van de nieuwste fietsen en andere uitrusting, en we geven je tips voor de beste B&B's en andere onderkomens! 

Naar BIKE explorer Neem een gratis online voorproefje


Waar je bike&hike routes vinden?

Doorgewinterde kaartlezers die zowel te voet als op de fiets uit de voeten kunnen, kunnen vaak zelf prima een route vinden. Zoek naar een Bike-hotel en kijk of er geschikte fiets- en wandelpaden in de omgeving zijn.
Een omgeving waar je gegarandeerd een aantal mooie bike&hike-routes kan vinden is het Oostenrijkse Zillertal. Ook in het Ötztal zijn er goede gecombineerde routes.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?