Ararat Armenië

Gebergte van de week – Armeens Hoogland (Turkije, Armenië)

Tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee ligt het Armeens Hoogland, een plateau van 400.000 km². Het grootste deel van het gebergte bevindt zich in Turkije en verder in heel Armenië, in delen van Iran, Georgië en Azerbeidzjan. Het hoogste punt van het gebergte is de vulkaan Ararat (5.137m) in Turkije. Het Armeens Hoogland bevindt zich in de regio Transkaukasië, zo genoemd omdat het gebergte het oostelijk gelegen Kleine Kaukasus verbindt met het Taurusgebergte in Turkije. De hoogste berg van Armenië is de Aragats, een stratovulkaan van 4.095m. Op de helling van deze berg bevindt zich het middeleeuwse fort Amberd en een sterrenwacht.

Kenmerken van het Armeens Hoogland

Het plateau heeft een gemiddelde hoogte dat tussen de 1.500 en 2.000 meter ligt en bevat lavaplateaus, kegelvormige vulkanen en bergketens. Daartussen bevinden zich steppen en semiwoestijnen. Er zijn in Armenië meer dan 200 rivieren die door hoogteverschillen en stroomversnellingen allen onbevaarbaar zijn. Ten westen van de hoogvlakte bevindt zich het Anatolisch plateau dat zich strekt tot de Egeïsche zee, tussen Griekenland en Turkije. In het zuidoosten grenst het aan het Hoogland van Iran. Historisch gezien behoorde het Armeens Hoogland tot een erg actief vulkaangebied, wat resulteerde in grote vulkanische formaties en door tektonische bewegingen zijn de drie grootste meren in het Hoogland ontstaan: Sevanmeer, Vanmeer en Urmiameer.

Hof van Eden

Tussen het jaar 4.000 en 1.000 voor Christus werden er koperen, bronzen en ijzeren voorwerpen geproduceerd in de regio die vervolgens verhandeld werden naar nabijgelegen landen. Het Armeens Hoogland wordt daarom ook wel het 'epicentrum van de ijzertijd' genoemd. Daarnaast wordt het gebied ook gezien als mogelijke locatie voor de Hof van Eden. Tijdens de gehele Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen was het Armeens Hoogland een gebied waar veel om gestreden werd vanwege de strategische ligging. Het Turks ministerie van Onderwijs besloot in de jaren tachtig dat namen die konden verwijzen naar voor-Turkse volkeren uit de regio Anatolië moesten worden veranderd in Turkse schoolboeken en atlassen. Hierdoor wordt het hoogland in Turkije meestal aangeduid als Oostelijk Anatolisch Hoogland. Het gebergte staat ook bekend om de abrikoos, een vrucht die oorspronkelijk uit China komt maar zich via Armenië in Europa verspreidde.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Toerisme Armeens Hoogland

De beste tijd om het Armeens Hoogland te bezoeken is in de maanden mei, juni, september en oktober. Het gebied bevat veel natuurlijke en culturele schatten zoals Vaticaanse relieken, rotstekeningen en eeuwenoude manuscripten. Voor bergbeklimmen kun je bijvoorbeeld goed terecht bij de Ararat en de Aragats, de hoogste bergen van het gebergte. Verder zijn er een aantal skigebieden en plekken waar je goed kunt rotsklimmen zoals op de klif van Arzni in de Armeense provincie Kotayk.

Bron: en.wikipedia.org

 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen