Reuzengebergte

Gebergte van de week – Reuzengebergte (Tsjechië, Polen)

Op de grens van Polen en Tsjechië ligt het Reuzengebergte, in het Tsjechisch Krkonoše geheten. Ten noordoosten van de Bohemen strekt het gebergte zich over 40 kilometer uit langs de Pools-Tsjechische grens. Het 20 kilometer brede gebergte kent een gemiddelde hoogte van 1.200 meter met enkele uitschieters zoals de Sněžka, met een hoogte van 1.602 meter, de hoogste berg van Tsjechië. De Sněžka is ook de hoogste berg van de Sudeten, de bergketen waar het Reuzengebergte onderdeel van is.

Krakonoš

Naar aanleiding van de legendes over de plaatselijke reus Krakonoš, afgebeeld op souvenirs als een baardige oude man met pijp en een hoed, heeft het Reuzengebergte zijn naam gekregen. Een deel van het gebergte is ingericht als Nationaal Park vanwege haar uitzonderlijke natuurlijke rijkdom en grote delen staan daarnaast onder bescherming van UNESCO als biosfeerreservaat. Het Reuzengebergte kent op de hoogste toppen een hooggebergteklimaat ondanks dat het het kleinste hooggebergte van Europa is. Land- en zeeklimaat zijn beide aanwezig in het gebied wat ervoor zorgt dat je op verschillende hoogtes andere klimaten ervaart. Enkele andere grote bergtoppen zijn de Lucní hora (1.555 m), de Studnicná hora (1.554 m) en de Vysoké kolo (1.506 m).

Flora en fauna Reuzengebergte

De boomgrens in het Reuzengebergte ligt veel lager dan in de Alpen. Loofbossen met onder andere eiken, essen, berken en wilgen gaan langzaam over in gemengde bossen (beuken, dennen, sparren) naarmate men hoger in het gebergte komt. Bosanemonen, sleutelbloemen, looksoorten bepalen de onderbegroeiing in het voorjaar. Het lage gedeelte van het gebergte huist dieren zoals herten, reeën, vossen, dassen en marters. Ook de zwarte ooievaar, moeflon, hazelworm, adder en het wilde zwijn komen in het gebergte voor. De natuur bestaat voornamelijk uit kronkelende beken zoals de Elbe die in het gebergte ontspringt, bossen en moerassige gebieden.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Het oud-slavische woord Krkono betekent “drager van de kruipden”, een boomsoort die veel voorkomt in de hogere delen van het gebergte. Daar vind je ook de hoogvenen, zoals op de Černá hora (1.299m), met rozemarijnheides waar de auerhoen leeft. De gletsjergroeves kennen een variatie aan arctische en hooggebergteplanten zoals de krokus, de orchidee en Polygonum bistortis. De bergkammen behoren tot de alpinezone en kennen een stenige toendra waar wind en sneeuwstormen vrij spel hebben.

Toerisme Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is enorm in ontwikkeling wat betreft toerisme. Het gebergte biedt veel mogelijkheden tot wandelen, fietsen, skiën en klimmen. De plaatsen Harrachov en Špindlerův Mlýn zijn belangrijke centra voor zowel zomer- als winterrecreatie in het Reuzengebergte. Op de kammen zijn wandelroutes uitgezet, die langs uitzichtpunten, griezelige diepten en ijskoude bergmeren voeren. Een voorbeeld hiervan is de wandelroute naar de Sněžka via het schitterende dal Obri Dul. Er zijn verschillende ruïnes zoals de burcht van Trosky, en in de regio bevinden zich musea met kunst en gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden zoals het glas- en bijouteriemuseum in Jablonec nad Nisou.

Rotsformaties Boheems Paradijs

Grote bezienswaardigheden zijn vooral de merkwaardige zandstenen rotsformaties in het Boheems Paradijs zoals de rotsen van Adršpach of het natuurreservaat van Teplické skály met diepe ravijnen, grotten en rotsen tot een hoogte van 786 meter. Bij het dorpje Bozkov bevinden zich de Dolomiet druipsteengrotten met een groot ondergronds meer. Binnen anderhalf uur, op ongeveer op 125 km afstand, is de hoofdstad Praag gelegen.

Bronnen:
euroholidays.nl
middeneuropa.nl

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis