Willem Vandoorne

Gentenaar op baanbrekende expeditie door Scandinavië

Willem VandoorneGentenaar Willem Vandoorne start begin juni met een avontuurlijke voettocht van vier maanden door Scandinavië. Deze tocht heeft nog nooit eerder iemand afgelegd. De tocht begint in het zuidelijkste punt van Noorwegen en eindigt 2600 kilometer verder in Nordkinn.

Als Willem zijn tocht heeft voltooid, zal hij de eerste man op aarde zijn die deze route heeft afgelegd.

Scandinavië is voor velen nog een relatief onbekend deel van Europa en voor natuurliefhebbers vrijwel een paradijs. De berggebieden in Noord-Europa zijn groter dan de Alpen en Pyreneeën samen en nog nauwelijks aangetast door toerisme. Willem neemt op zijn tocht niet de makkelijkste route. De gebruikelijke route is over verharde wegen en simpele doorsteken. Willem neemt echter een zeer moeilijke route over zoveel mogelijk bergen. "Ikzelf zal trachten zoveel mogelijk berggebieden aan elkaar te linken, door achttien nationale parken heen met lange stukken door onontgonnen wildernis".

De Gentenaar zal ook de eerste zijn om bij een tocht als deze gebruik te maken van een stevig opblaasbare eenpersoonsraft van slechts 2,2 kilo. "De raft zal me toelaten om bergrivieren af te varen en meren over te steken. Op die manier heb ik veel meer vrijheid bij het kiezen van mijn traject." Willem moet tijdens zijn tocht rekening houden met de weersomstandigheden, zo ligt er in de vroege zomer nog relatief veel sneeuw in Scandinavië. Hierdoor zullen bergrivieren door het snelle smeltwater moeilijker zijn over te steken. Vanaf september is er alweer kans op een sneeuwstorm.

Willem zijn grootste drijfveer is de fysieke en mentale uitdaging en zijn liefde voor de natuur. "De eerste keer dat ik voor meerdere weken in mijn eentje de bergen introk was een openbaring. Ik leerde me thuis voelen als nietig mens in een wildernis. Alle dagelijkse zorgen verdwenen en ik voelde me elke dag sterker. Toen ik thuis kwam, wist ik meteen dat ik dit nog eens wilde doen."

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt