Smeltende rhonegletsjer. Foto Simon Oberli University of Zurich

Gletsjers smelten sneller dan ooit

Een verontrustend bericht in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Glaciology. In het eerste decennium van de 20e eeuw zijn de gletsjers sneller dan ooit gesmolten. Het onderzoek is gebaseerd op gletsjers wereldwijd en de gegevens gaan meer dan 120 jaar terug. Eerder bleek al dat de gletsjers in Frankrijk sneller smelten dan ooit.

Tien jaar lang gletsjers observeren

Onderzoekers van de Universiteit van Zurich hielden tien jaar lang van honderden gletsjers bij hoe snel ze smolten. Dat deden ze met satellietbeelden en door observaties bij de gletsjers zelf. De verzamelde gegevens werden vergeleken met gegevens van eerdere onderzoeken. Daaruit bleek dat de geobserveerde gletsjers in de afgelopen tien jaar een halve meter tot een meter dikte per jaar verloren. Dat is de grootste snelheid sinds mensen zijn begonnen met het meten van de gletsjers. En ook uit observaties en verslagen van voor de officiële metingen zou blijken dat dit tempo van smelten nooit eerder behaald is. 

Krimpende gletsjers wereldwijd probleem

Het onderzoek toont ook aan dat het probleem van krimpende gletsjers een wereldwijd probleem is. Hoewel sommige gletsjers groeiden, was die groei volgens de onderzoekers niet voldoende om het smelten te stoppen. Die groei kwam vooral door wat extra sneeuwval waardoor sommige gletsjers een paar honderd meter groeiden, maar die winst zal volgens de onderzoekers snel weer verdampen. De hoge snelheid waarmee de gletsjers smelten zorgt er volgens de onderzoekers voor dat de gletsjers ernstig uit balans raken. Daardoor verwachten ze dat de gletsjers zullen blijven smelten, zelfs als de klimaatverandering niet verder door zet.

Bronnen:

scientias.nl 

Universiteit Zurich

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!