Groei bergtoeristen zorgt voor groei ongelukken

Bergbeklimmen en wandelen wordt steeds populairder, maar niet alle bergbeklimmers komen weer gezond in de vallei. Steeds vaker raken mensen gewond of sterven zelfs door struikelen en vallen. Het probleem is dat de wandelaars lopen en kijken op hetzelfde moment. En dat zorgt voor veel ongelukken deze zomer, zeker bij de wat minder ervaren bergtoerist.

Ongeluk bij klimmers op Berchtesgaden Alpen

Drie klimmers uit Tsjechië kwamen er in een ochtend met de schrik vanaf. Tijdens een klim naar de Blaueisgletscher gleed een van de klimmers uit en trok de rest mee naar beneden. Na 50 meter kwam er een eind aan de val. Een van de klimmers had niets, de twee anderen hadden verwondingen aan hun arm en enkel.

Zeven doden in één weekend in Zwitserland

Verschillende tochten in de Zwitserse bergen is in het laatste weekend van augustus voor zeven wandelaars en klimmers fataal geworden. Toch waren er ook ongelukken die gelukkig niet fataal afliepen. Tijdens een klim gleed een van drie klimmers uit en viel naar beneden. Gelukkig zat hij aan twee andere klimmers vast waardoor zij hem op tijd konden zekeren. Met een hoofdwond en de schrik kwam hij er vanaf.

100e reddingsactie in Schotland

Het is een druk jaar voor de Lochaber Mountain Rescue Team. Normaal gesproken trekken ze er zeventig tot honderd keer per jaar op uit. Op vrijdag 28 augustus 2015 was hun honderdste reddingsactie: een wandelaar bij wie de schouder uit de kom was. Dat weekend moesten ze nog twee keer te hulp schieten, waarbij het bij een van de twee acties ging om een bergwandelaar die te laat was.

Schadeclaim bij skiongeluk Oostenrijk

Een ongeluk in Oostenrijk heeft voor een bijzondere afloop gezorgd. Een zesjarig meisje draaide zich tijdens haar ski-les om en de vrouw kon niet meer uitwijken. De twee botsten op elkaar waarbij de vrouw viel en naar eigen zeggen ernstige verwondingen opliep. De vrouw kan hierdoor niet meer skiën en eist 38.000 euro van het zesjarige meisje.

bronnen: alpin.de, hln.be bbc.com, nzz.ch

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt