marmolada gletsjer

Grote gletsjerbreuk in Italië

Een enorm ongeluk op de Marmolada in Italië. Op de flanken van de berg brak een stuk van de gletsjer af. De enorme puinlawine die volgde, maakte meerdere slachtoffers.

De lawine zou zijn veroorzaakt doordat vlak bij de Punta Rocca een groot stuk ijs van de gletsjer afbrak. Dat gebeurde vlak bij de normaalroute naar de top van de berg, waar op dat moment veel klimmers onderweg waren. De lawine raasde over de route in nam meerdere mensen mee. Inmiddels zijn er zeven doden en acht gewonden geteld. 

Op beelden is te zien hoe de enorme massa ijs en puin vlak langs een aantal bergbeklimmers raast


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Hulpdiensten rukten uit met groot materieel om zo veel mogelijk mensen te redden. Of er nog vermisten zijn en zo ja, hoe veel, is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige berichten telden de hulpdiensten auto’s op parkeerplaatsen aan de voet van de gletsjer om te controleren of er nog eventuele vermisten waren. Op moment van schrijven zijn er waarschijnlijk nog vijftien vermisten waar nog met man en macht naar wordt gezocht. 

Waardoor het deel van de gletsjer opeens instortte, is niet helemaal duidelijk. Wel gaven veel mensen aan dat het de afgelopen tijd erg warm is geweest op de Marmolada. Zo zou het eerder in de week tien graden boven nul zijn geweest op de 3342 meter hoge top van de berg. De laatste jaren zijn er al vaker temperatuurrecords gebroken op de gletsjer.

De gletsjers op de Marmolada zijn niet de enige die lijden onder de hoge temperaturen. Eerder werd al gewaarschuwd voor een grote gletsjerspleet vlak onder de top van de Mont Blanc.

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?