Planpincieux-gletsjer

Planpincieux gletsjer op instorten

Alarm in Val d’Aosta. De Planpincieux-gletsjer op de hellingen boven het dal dreigt in te storten. Als dat gebeurt, komt meer dan 250.000 kubieke meter ijs naar beneden. In Val Ferret zijn wegen afgesloten en worden huizen ontruimd.

Gletsjer verplaatst razendsnel

Een gletsjer beweegt altijd richting het dal, maar de laatste tijd beweegt de Planpincieux-gletsjer wel érg snel. Zo’n 50 tot 60 centimeter per dag, zo snel dat volgens sommigen de verplaatsing van het ijs vanuit het dal te zien is. Daardoor is het risico op grote lawines nu zo groot dat de burgemeester van Courmayeur heeft besloten wegen af te sluiten en enkele berghutten te ontruimen. De Italiaanse organisatie Fondazione Montagna Sicura plaatste een kaart op Facebook, met daarop alle afgesloten wegen en de gevarenzones.

Fondazione Montagna Sicura

Fondazione Montagna Sicura observeert de Planpincieux-gletsjer sinds 2013, nadat de omgeving van het dorpje Planpincieux vaker getroffen werd door ijslawines. Om te voorkomen dat er echt grote ongelukken gebeuren, zijn er nu dus al voorzorgsmaatregelen genomen. Wanneer een grote lawine plaats zal vinden, is echter moeilijk te voorspellen. De Planpincieux-gletsjer is niet de enige gletsjer in het gebied die door Fondazione Montagna Sicura in de gaten wordt gehouden. Ook de Whymper gletsjer wordt geobserveerd.

Planpincieux-gletsjer besproken in VN

De problemen met de Planipincieux-gletsjer haalden de algemene vergadering van de VN. De Italiaanse premier Conte legde de aanwezigen voor dat de problemen met de gletsjer hoogstwaarschijnlijk komen door de klimaatverandering en dat mensen niet meer mogen afwachten. De gevolgen van de klimaatveranderingen zijn nu al duidelijk merkbaar. In Zwitserland werd op al een gletsjer symbolisch te grave gedragen.

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen