genieten bergwandeling

Hoe haal je het meest uit je wandeling?

Of je nou een doorgewinterde alpinist bent, of binnenkort je eerste stappen in de bergen zet, een ding hebben we allemaal gemeen: we bergwandelen voor ons plezier. Maar hoe haal je nou het meeste plezier uit je bergwandeling?

Plan je wandeling

Natuurlijk zijn er volop mensen die niks liever willen dan zich laten verrassen. Maar ook die mensen hebben zo hun grenzen. Niet élke verrassing is leuk. Bijvoorbeeld een pad langs een steile en diepe afgrond terwijl je hoogtevrees hebt. Of een route die tóch een stuk langer bleek te zijn dan je verwacht had waardoor het zo’n beetje donker is als je bij je bestemming aankomt. En dan zijn alle slaapplaatsen in de hut ook nog eens vergeven… Met een beetje planning kun je al dat soort dingen voor zijn. Verzamel zo veel mogelijk informatie over je route, wees kritisch en realistisch over je eigen wandelsnelheid en probeer een goede inschatting te maken over het pad. Vergeet ook niet om nog kort voor vertrek het weerbericht te checken. Klinkt dat als huiswerk? Think again! Voorpret is een groot deel van het plezier dat je aan je vakantie hebt. Anders gezegd: je geniet al van je vakantie voordat die goed en wel begonnen is!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Neem de juiste spullen mee en zorg ervoor dat je ze goed gebruikt

Zorg er natuurlijk voor dat je wel een beetje goed beslagen ten ijs komt tijdens je bergtochten. Oftewel: draag voldoende kleding die je makkelijk kan wisselen als het weer omslaat, de juiste schoenen, die je ook goed strikt en natuurlijk goede sokken. En zorg er ook voor dat je je rugzak goed hebt ingepakt!

Klinkt dat nou allemaal als iets waar je tijdens een vakantie helemaal niet over na wil denken? Dat is het ook, maar juist daarom moet je proberen dit allemaal zo goed mogelijk te doen. Want als je door slechte schoenen of sokken blaren krijgt, heb je daar de rest van je tocht last van. Van een goed ingepakte rugzak merk je nauwelijks dat die op je rug zit, maar als je rugzak de hele tijd scheef zakt, kun je er niet omheen en blijf je er de hele tijd aan denken.

genieten bergwandeling

Geniet van de omgeving

Podcasts, motiverende wandelcoaches of gewoon muziek. Veel mensen luisteren heel wat af tijdens hun wandelingen. En zeker als je alleen wandelt, is zoiets wel erg aantrekkelijk. Maar je mist er ook een heleboel door. Het geklingel van de koebellen van de koeien op de alm, het geruis van de wind door het gras en de bomen, het gepiep van marmotten en al die andere geluiden mis je met oordoppen in.

En kijk niet alleen maar naar je voeten, ook al moet je natuurlijk wel een beetje uitkijken waar je gaat staan. Maar neem, zelfs op moeilijke paden, van tijd tot tijd even een moment om even om je heen te kijken. Blijf desnoods even staan. Want waarom zou je de bergen in gaan als je geen oog hebt voor die bijzondere omgeving? Dat wordt trouwens extra leuk als je je van tevoren een beetje verdiept hebt in de omgeving. Dan vallen je namelijk nóg meer dingen op en herken je die ene karakteristieke bergtop, dat ene kerktorentje en die zeldzame planten en dieren. Nog leuker: neem een verrekijkertje mee!

genieten bergvakantie

Lekker eten en drinken

Dat er een fles water en een paar energierepen in je rugzak zitten, daar twijfelen we niet aan. Maar een avontuur in de bergen betekent niet dat je niet wat lekkers mee kan nemen. Een thermoskan lekkere koffie of thee, of een instantsoepje. En als je liever iets kouds hebt, kan een flesje frisdrank of limonade natuurlijk ook. En wat voor drinken geldt, geldt natuurlijk ook voor lekker eten! Varieer! Noten, chips, snoepjes, fruit, het kan allemaal.

En wist je dat lekker eten ook écht goed voor je is? Want voldoende voedingsstoffen en vocht binnen krijgen is één ding, een goed humeur, ook als het pijpenstelen regent, is een tweede. En laat een goed humeur nou net dat ene zijn waardoor je zin krijgt om verder te wandelen. En dat houdt niet op als je stopt met wandelen. Juist een extra lekker drankje of hapje bij aankomst helpt bij het nagenieten van je tocht.

Achteraf

Ook de napret is een belangrijk onderdeel van genieten. Oftewel: zorg ervoor dat je al die herinneringen en positieve gevoelens en gedachten van je vakantie zo lang mogelijk vasthoudt. Neem daar ook echt de tijd voor. Maak fotoboekjes, maak van je reisdagboek een boek vol herinneringen met mooie foto’s en allerlei andere herinneringen aan je bergwandeling(en).

 

 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt