tips reisverslag

Hoe schrijf je een reisverslag?

Als je van een prachtige bergvakantie houdt, wil je daar nog lang van kunnen nagenieten. En vaak is het ook leuk om anderen alles over die prachtige reis te kunnen vertellen. Dan is het leuk om een reisverslag van je vakantie te maken. Voor jezelf, als aandenken aan die bijzondere reis, maar ook om anderen over jouw mooie vakantie te vertellen. Maar een reisverslag maken is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want je moet tijdens je reis natuurlijk zo veel mogelijk onthouden en goede aantekeningen maken, en dan moet je daar thuis ook nog eens een goed verhaal van zien te maken. Hoe pak je dat aan?

Wat moet je meenemen?

Om een goed reisverslag te maken, moet je al van tevoren met een aantal dingen rekening houden. Natuurlijk moet je een goede pen (liefst meer dan één) en een handig notebook in je rugzak stoppen. Het liefst op een plek waar je er snel bij kan. De dingen die de moeite waard zijn om te vertellen, gebeuren immers vaak onverwacht. Denk ook aan een camera (telefoon) voor een snel snapshot en een plekje in je rugzak waar je kleine aandenkens, zoals een kaartje voor een kabelbaan, kan bewaren. Handig als geheugensteuntje, maar ook als illustratie later!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Denk thuis al na over je verhaal

Het is ook handig om thuis al na te denken over wat voor reisverslag je wil gaan maken. Wordt het echt een logboek? Of wil je iets dat leest als een spannend avontuur? Schrijf je het voor je vrienden en familie die jou al kennen en gezellig jouw avontuur willen lezen? Of schrijf je voor onbekenden, die zich misschien helemaal niet zo veel voor kunnen stellen bij jou als persoon en het avontuur dat je wil beleven. Dat soort vragen hebben invloed op de aantekeningen die je onderweg gaat maken. Als je een logboek wil, moet je bijvoorbeeld veel meer op de tijd letten, om bijvoorbeeld op te schrijven hoe laat je bij een berghut of een riviertje aan kwam. Maar als je meer een roman-achtige stijl kiest, is zoiets niet altijd relevant. Is er een invalshoek die je in je reisverslag kan verwerken? een thema? Bijvoorbeeld je eerste huttentocht, -bivak of -gletsjertocht? Dan kun je daar weer nadruk op leggen.

Reis niet voor je verhaal

Het belangrijkste is en blijft natuurlijk dat je tijdens je reis plezier moet maken. In deze tijd waarin je met je smartphone ook een voicerecorder, (video)camera en notebook in je broekzak hebt zitten, is het erg verleidelijk om je hele reis filmend en fotograferend af te leggen. Doe dat vooral niet. Je verhaal is immers niet het doel van de reis. Kies bijvoorbeeld een of twee vaste momenten op de dag, zoals tijdens de lunch en ’s avonds voordat je gaat slapen, als momenten om wat van je belevenissen op te schrijven, maar let er op dat je dan niet uren met pen en papier in de weer bent. Hou het kort en helder, het hele verhaal uitwerken komt thuis wel. 

Gebruik je zintuigen

Reisverhalen kenmerken zich door een zintuigelijke beschrijving. Meestal lukt dat wel als het gaat om hoe iets eruitziet, maar gebruik je ook de andere zintuigen. Hoe ruikt het op alm, wat zijn de geluiden in de berghut? Verandert de wind als je een bergtop haalt? Hoe smaakt dat gerecht in de hut? En hoe kun je dat mooi omschrijven zonder in herhaling te vallen? Beschrijf dan bijvoorbeeld niet voor de derde keer dat het op een afgelegen plek hartstikke stil is, maar beschrijf wat je wél kan horen. Als je de bijen tussen de bloemen op de alm kan horen zoemen, zegt dat heel veel over de stilte maar óók over de rijke natuur.

Gebruik achtergrondinformatie

Zoek haakjes in je reisbeschrijving om je verhaal diepgang te geven. Kijk goed in wandel- en reisgidsen en bij de lokale toeristenbureaus. Een verhaal over het zoveelste smalle bergpad wordt een stuk interessanter als je kan vertellen dat er eeuwen geleden al herders, pelgrims of misschien wel Romeinse soldaten over datzelfde pad liepen. Ook is het leuk als je iets kan vertellen over de betekenis van de naam van de berg die je beklimt. Sommige van die verhalen zijn zelfs bijzondere sprookjes! Zo leert je lezer het landschap waar jij je avonturen beleefd hebt en de mensen met wie je dat deed, wat beter kennen en kan je lezer makkelijk met je meeleven.

Denk niet alleen aan de tekst

We zeiden het al een beetje in het eerste punt. Neem ook wat aandenkens mee. Kleine aandenkens zijn handig om als geheugensteuntje te gebruiken als je thuis je aantekeningen doorneemt, maar het kan ook leuk zijn om kaartjes, foldertjes en andere kleine dingen aan je verslag toe te voegen als illustratie.

Maak foto’s!

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dus als de woorden je tekortschieten om die imposante gletsjer, kleurige bloemen op de alm of dat prachtige uitzicht te beschrijven, maak dan gewoon een foto. Als je denkt dat een foto wel essentieel is voor je verhaal, maak dan even een kleine notitie dat je op een bepaalde plek op een bepaald tijdstip een foto hebt gemaakt. Dan kun je thuis je foto makkelijker terugvinden en op de juiste plek in je verhaal zetten. 

Meer tips?

Een reisverhaal schrijven is soms een vak apart. Verwacht dus niet van jezelf dat je de volgende bestseller gaat schrijven. Maar heb je de smaak te pakken en wil je nog meer tips? Dat kan. Online vind je veel meer schrijfoefeningen waarmee je je schrijfstijl kan verbeteren. Wil je het nog groter aanpakken? Dan zijn er zelfs cursussen! 

 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?