Hommels kunnen top van de Mount Everest bereiken

Amerikaanse onderzoekers van het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters hebben in een recent onderzoek aangetoond dat hommels op een hoogte van 9.000 meter kunnen vliegen. In feite kunnen de diertjes dus over de top van de Mount Everest vliegen, die zich op 8.848 meter hoogte bevindt. 

Geen last luchtdichtheid

De meeste insecten krijgen moeilijkheden met vliegen als ze zich op bepaalde hoogten bevinden, omdat de luchtdichtheid steeds minder wordt naarmate ze hoger vliegen. Maar onderzoek wijst uit dat hommels hier minder vaak last van hebben dan hun soortgenoten. Om toch vooruit te kunnen komen, bewegen hommels namelijk hun vleugels in een scherpere hoek en maken hun vleugels grotere cirkelbewegingen, zodat ze meer lucht verplaatsen.

Test vlieghoogte hommels

Amerikaanse onderzoekers van het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters wilden de maximale vlieghoogte van hommels testen. Voor hun onderzoek maakten ze gebruik van Chinese hommels, en lieten hen in een hogedruk kamer vliegen met een luchtdruk die normaal heerst op 9.000 meter. Hoewel de insecten van nature leven op een hoogte van ruim 4.000 meter, toonde het onderzoek dat er een paar bijen tussenzaten die nog altijd in staat waren te vliegen op die hoogte.

Voordelen vliegvermogen

Dat de hommels kunnen vliegen op zo’n hoogte komt zeker van pas, meent Michael Dillon, hoofdonderzoeker en professor aan de Wyoming Universiteit. Volgens hem kunnen hommels het vermogen te vliegen op zulke hoogten prima gebruiken als ze veel nectar moeten vervoeren of als ze een roofdier moeten ontwijken. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past