yosemite open

In 2023 geen reservering voor Yosemite National Park

Wie voor 2023 een trip naar het beroemde Amerikaanse Nationaal Park Yosemite in de agenda heeft gezet, hoeft daar niet meer voor te reserveren. Het reserveringssysteem dat drie jaar geleden werd ingevoerd, wordt afgeschaft. 

De laatste jaren was er een reservering nodig om tijdens het drukke hoogseizoen het wereldberoemde nationale park in te mogen. Dat had in 2020 en 2021 te maken met de beperkingen vanwege de coronapandemie. In de zomer van 2022 was het reserveren verplicht omdat er aan veel belangrijke attracties in het gebied, of aan de wegen daarnaartoe, groots en soms achterstallig onderhoud werd gepleegd. Door dat onderhoud waren veel wegen en faciliteiten dicht en om grote opstoppingen te voorkomen, werd besloten om ook tijdens de werkzaamheden de toestroom van toeristen te beperken. 

Doordat de beperkende coronamaatregelen zijn opgeheven en de werkzaamheden zijn afgerond , is reserveren niet meer noodzakelijk en dus zien de parkautoriteiten geen reden meer om het reserveringssysteem te handhaven. Maar velen zetten daar vraagtekens bij. Yosemite staat bekend om haar indrukwekkende landschap, maar ook om de files. Op sommige wegen door het park stonden, voordat het reserveringssysteem werd ingevoerd, regelmatig lange files. Op veel wandelroutes was het minstens zo druk, waardoor er van een natuurbeleving in het park soms weinig overbleef. Een reserveringssysteem zou die drukte kunnen temperen. 

De aankondiging dat reserveren komende zomer niet meer nodig is, heeft dan ook heel wat vraagtekens opgeleverd. Veel mensen, vooral natuurliefhebbers en -beschermers, vrezen dat het park weer overvol raakt en dat daarmee de overlast van vuil en uitlaatgassen weer enorm zal zijn. De parkautoriteiten hebben aangegeven dat er nog wordt nagedacht over hoe om te gaan met de verwachte drukte. Wellicht dat daarvoor ook de hulp van het publiek wordt ingeroepen. 

 

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?