Yosemite National Park open na bosbrand

Yosemite National Park weer open na sluiting wegens bosbrand

Potdicht zaten de ingangen van het Amerikaanse Yosemite Park. De bosbranden die de afgelopen weken de Amerikaanse staat Californië teisterden, bedreigden ook het Nationale park. De overwaaiende rook hing zo dik in de valleien, dat de meest populaire plekken van het park ontoegankelijk werden. Inmiddels is het grootste gevaar geweken en is het park weer (deels) open.

Nog nooit was Yosemite Park, een van de populairste Nationale Parken van de VS zo lang dicht. Sinds 25 juli gingen de poorten van het park dicht voor bezoekers, omdat de situatie niet veilig genoeg was. Deze week zijn de wegen naar het park gefaseerd weer open gegaan voor het publiek. Maandag ging de Mariposa Grove, waar de grote Sequoia’s groeien, weer open. Dinsdag volgde Yosemite Valley, het klimmersmekka met beroemde klimmuren als de Half Dome en El Capitan. Overigens is nog niet het gehele park vrijgegeven. Aan de randen van het park woeden nog altijd branden, en daarom zijn de Wawona Road en de Glacier Road nog dicht. En wie nu het park in gaat, ziet, ruikt

Slecht voor de economie, goed voor de dieren

De wekenlange sluiting van het park was een flinke klap voor de economie. Augustus is meestal de drukste maand in het park, als honderdduizenden komen genieten van het natuurschoon, de mooie wandelroutes en uitdagende klimrotsen. Al die mensen bleven weg, en dus bleef de kassa leeg. Voor de dieren in het park was de rust juist een opsteker. Ondanks de dikke rook, die op sommige momenten het zicht beperkte tot slechts enkele meters, zagen parkwachters veel dieren rondlopen en spelen op plekken die ze normaal mijden wegens de drukte.

Wandelroutes in Yosemite gespaard

De branden hebben nooit het hart van het park bereikt, waardoor de natuur en de wandelroutes in dit bijzondere berggebied bewaard zijn gebleven. Meer lezen over bergwandelen in Yosemite National Park? In het septembernummer van Bergen Magazine lees je meer over de tochten die onze hoofdredacteur door de nationale parken in Californië maakte. Neem voor 3 september 2018 een abonnement! Dan krijg je dit nummer thuis!

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?