Chimborazo hoogste berg

Is de Mount Everest wel de hoogste berg?

De hoogste berg ter wereld? Dat is natuurlijk de Mount Everest. Met een top op 8848 meter boven zeeniveau is de Himalyareus de hoogste berg ter wereld, toch? Dat ligt er maar net aan hoe je meet!

De methoden om de hoogte van een berg te meten is namelijk minder rotsvast dan de berg zelf. Je hoeft namelijk niet vanaf zeeniveau te meten. Je kan bijvoorbeeld ook bij de kern van de aarde beginnen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Chimborazo de hoogste?

Wie bij de kern van onze planeet begint met meten, komt helemaal niet bij de 8000’ers in de Himalaya uit. Maar wel in de Andes, bij de berg Chimborazo om precies te zijn. Vanaf zeeniveau gemeten is deze top in de Andes 2500 meter lager dan de Mount Everest, maar vanaf de aardkern gemeten, is de Chimborazo juist twee kilometer hoger dan de Mount Everest. En daarmee is de Chimborazo de hoogste, volgens deze meetmethode dan.

Leuk weetje: lang werd aangenomen dat de Chimborazo ook vanaf zeeniveau gemeten de hoogste berg ter wereld was. Dat was voordat er allerlei expedities naar het Himalayagebergte werden ondernomen. De Chimborazo was lang veel beter te bereiken voor westerse expedities dan de Mount Everest. En daardoor was de Chimborazo veel beter onderzocht. En op basis van die onderzoeken werd geredeneerd dat dit dus de hoogste berg ter wereld moest zijn. Men had geen idee dat er aan de andere kant van de wereld een nóg hogere berg lag. 

Meer weten over de Chimborazo? In Bergen Magazine nummer 4 van 2021 lees je veel meer over de berg en de bijzondere inzichten en gebeurtenissen die op en rond deze berg plaatsvonden. 

Hoe kan dat?

De aarde is niet perfect rond. Door de centrifugale krachten is de aarde eigenlijk een beetje ovaal, met het breedste punt op de evenaar. Omdat de Chimborazo dichter bij de evenaar ligt dan de Mount Everest, ‘profiteert’ de berg meer van de centrifugale krachten dan de Everest, waardoor de top dus iets meer uitsteekt dan die van de Everest.

Mauna Kea hoogste berg

Mauna Kea

Daarmee is dit vraagstuk nog niet opgelost, want de Mauna Kea op Hawaii gooit ook nog roet in het eten. Deze berg steekt ‘slechts’ 4207 boven de waterspiegel uit, en is daarmee lager dan de hoogste alpentoppen. Echter, als je vanaf de voet van de berg begint te meten, is deze berg maar liefst 9330 meter hoog!

Hoe kan dat?

De voet van de Mauna Kea ligt op de bodem van de oceaan. En die is rondom Hawaii erg diep. Het verschil tussen de top van Mauna Kea en de omgeving is dus veel hoger dan bij de Mount Everest of de Chimborazo.

Olympus Mons

Overigens vallen deze drie hoge toppen weer in het niet bij de hoogste toppen in het zonnestelsel. Olympus Mons, is een gigantische vulkaan op onze buurplaneet Mars. De top van deze mega-berg steekt zo’n 25 kilometer boven de omgeving uit. Daarmee vergeleken zijn onze hoogste toppen dus maar kleintjes.

Afbeeldingen

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer