Logo bergsportawards 2012

Jotunheimen Noorwegen leukste bergsportbestemming en meer awards

Logo bergsportawards 2012Vrijdagavond was de jaarlijkse uitreiking van de Bergsportawards. In verschillende categorieën kon gestemd worden, namelijk: leukste klimhal, meest getalenteerde jeugdklimmer, meest aansprekende klimprestatie, leukste bergsportbestemming, beste alpine prestatie en beste duurzaamheidsproject.

Verschillende bekende bekenden en bergbeklimmers reikten de awards uit. De eerste award reikte Nynke Swart uit en die ging naar Daan Groskamp. Hij won de award voor meest getalenteerde jeugdklimmer van het jaar. Daan is 15 jaar en klimt nu 2,5 jaar in de bergen. Hij haalde de halve finale van het jeugd-WK en hij klimt regelmatig een 8a of 8b in in de rotsen.

Peter Hofstra van Ayers Rock reikte de award uit aan de leukste klimhal (Ayers Rock was vorig jaar de winnaar). Dit jaar ging de award naar Monk bouldergym, een klimhal in Eindhoven.

Rob Leopold reikte de award uit aan de leukste bergsportbestemming van het jaar: Jotunheimen, Noorwegen. Een gebied in het zuiden van Noorwegen met de meeste toppen boven de 2000 meter van Noord-Europa. Lees meer over Jotunheimen. 

Jorg Verhoeven won de award voor meest aansprekende sportklimprestatie. Jorg klom afgelopen jaar twee 9a routes (Noorwegen) en een 8b+ boulder (Zwitserland). Een van de routes in Noorwegen is "een van de mooiste routes die ik ooit heb geklommen", aldus Jorg Verhoeven.

Winnaar van de alpiene award is Pamir Alai expeditie van Bas van der Smeede, Bas Visscher, Saskia Groen, Vincent van Beek. Afgelopen zomer reisden ze voor vijf weken af naar Kirgizië. Daar hebben ze zes eerste beklimmingen gedaan in de bergen tussen 4000 en 5000 m.

Wilvo van Rooijen reikte de laatste bergsportaward uit. Deze ging naar het duurzaamheidsproject Cipra. Cipra is een non-profit organisatie die zich sinds 1952 bezig houdt met duurzaamheid in de Alpen en het beschermen van de bergnatuur. Cipra was initiatiefnemer van de 'Alpine convention' die als internationale wet geldt voor de Alpenlanden. Het omschrijft hoe er omgegaan moet worden met de Alpen. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?