Nanga Parbat

‘Killer Mountain’ Nanga Parbat doet naam eer aan

‘Killer Mountain’ Nanga Parbat heeft haar naam weer eer aan gedaan. Twee klimmers, Italiaan Daniele Nardi en de Brit Tom Ballard zijn omgekomen tijdens hun poging om de berg in de winter te beklimmen.

Er was al twee weken geen contact meer met de twee klimmers op de berg. Er werd een zoekactie opgezet, maar die kwam moeilijk van de grond doordat de landen India en Pakistan in conflict raakten. Daardoor gold er een vliegverbod boven het noorden van Pakistan en mochten reddingshelikopters niet uitvliegen om de klimmers te zoeken. Daarna werd het zoekgebied getroffen door slecht weer, wat de actie bemoeilijkte.

Klimmerswereld roert zich

De vermissing van de twee klimmers deed in klimmerskringen een hoop stof opwaaien. Een Spaanse expeditie op de K2 bood aan om uit te wijken naar de Nanga Parbat, om de hulpdiensten bij te kunnen staan, maar ook dat ging –door allerhande administratief oponthoud- ook niet vanzelf. Daardoor konden zij pas op 4 maart in actie komen. Vrienden, familie van het duo zetten in de tussentijd samen met andere klimmers een crowdfundingactie op om de zoektocht te financieren. Die actie leverde meer dan honderdduizend euro op. Als er na de zoekactie nog geld over is, zal dat geld naar goede doelen in de Himalaya gaan, projecten waar de twee klimmers zich ook vaak voor inzetten.

Sihouetten in de sneeuw

Het was deze groep die op het moment dat de hoop eigenlijk al vervlogen was, twee weken na het laatste contact, op een hoogte van 6300 meter twee silhouetten in de sneeuw zag. Dat bleken inderdaad de lichamen van de twee klimmers te zijn. Volgens de Italiaanse ambassadeur in Pakistan liggen de lichamen op een moeilijk bereikbare plek, maar zal alles op alles gezet worden om de lichamen van de twee te bergen en de berg af te brengen.

Nanga Parbat

De Nanga Parbat is een van de moeilijkste bergen om te beklimmen. De berg staat bekend als extreem gevaarlijk en veel klimmers hebben het leven gelaten bij een poging de top te bereiken.  

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.