Mont Blanc By Tinelot Wittermans via Wikimedia Commons

Nieuwe kabelbaan doet discussie Mont Blanc oplaaien

Welk land mag zeggen de hoogste Alpentop binnen de grenzen te hebben? Italië en Frankrijk? De twee landen kunnen het er maar niet over eens worden. Tijdens de opening van een nieuwe gondellift vlak aan de grens, maakte de Italiaanse premier Renzi een opmerking die de discussie deed oplaaien.

De nieuwe gondellift loopt van Pontal d'Entrèves naar Punta Helbronner op 3466 meter hoogte. Onderweg stopt de lift nog bij het tussenstation Pavillon du Mont Fréty op 2200 meter. De gondels zijn zo ontworpen dat ze bij mooi weer een prachtig uitzicht van 360 graden bieden op de hoogste toppen van de westelijke Alpen: de Mont Blanc, Matterhorn, de Monta Rosa en de Gran Paradiso.

Fout van Franse cartograaf

De Fransen claimen dat de top van de berg volledig op Frans grondgebied ligt, maar daar zijn de Italianen het niet mee eens. Volgens de Italianen loopt de grens tussen Frankrijk en Italië over de top van de Mont Blanc. In 1794 zou een Franse cartograaf een fout gemaakt hebben. Daardoor de top van de berg onterecht op Frans grondgebied zijn terechtgekomen.

Betwist grensgebied

De discussie laaide op toen een journalist aan premier Renzi vroeg of de Italianen niet erg ver waren gegaan door een kabelbaan in betwist grensgebied te bouwen. De Italiaanse premier zou gereageerd hebben door te zeggen dat de Italianen Frankrijk niet binnen waren gevallen.
Meer informatie over de nieuwe kabelbaan vind je hier. Over andere mooie kabelbaanroutes lees je alles in Bergen Magazine nummer 3 van 2015.

Bronnen:
Welingelichtekringen.nl

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?