Foto via wikipedia

Wilde dieren terug in de Hooglanden

De Schotse autoriteiten zijn aan het nadenken om meerdere wilde dieren zoals de wolf uit te zetten in de natuur. Veel van deze dieren leefden van oorsprong al in de ruige natuur van Engeland en Schotland, maar zijn door de jacht compleet uit het gebied verdwenen. Meerdere groepen mensen pleiten voor de terugkeer van een aantal diersoorten.

Wolven in de Schotse Hooglanden

Schotland heeft een overschot aan herten. Doordat veel van de grotere roofdieren verjaagd zijn, hebben de herten niet veel natuurlijke vijanden meer. Sinds 1965 is het aantal edelherten verdubbeld in Schotland en de boeren hebben er last van, omdat ze de gewassen opeten. Paul Lister wil op zijn land wolven uitzetten om te kijken wat er met de natuur zou gebeuren. Door een omheining zouden de dieren binnen een vast gebied blijven. Verwacht wordt dat er meer bomen kunnen groeien, omdat de herten niet meer op één vast stuk zullen grazen. De natuur zal weer meer in balans zijn dan het nu is. Toch is niet iedereen het er mee eens. Veel mensen denken dat de wolven het vee zullen aanvallen en dat het ook gevaarlijk is voor mensen.

Lynx een ‘veiligere’ optie

Een ander dier wat men weer in de Schotse Hooglanden willen vrijlaten is de lynx. Dit zou een veiligere optie zijn dan de wolf, omdat de lynx niet gevaarlijk is voor mensen. Ook zij zullen zorgen dat het overschot aan herten wordt teruggebracht. Toch zijn er hier ook nadelen aanwezig. De lynxen zullen naast de herten ook op veel kleinere prooien jagen zoals verschillende soorten vogels waaronder de auerhoen, waarvan er nog maar 1300 in Schotland zijn. Voorlopig zijn ze in het Verenigd Koninkrijk er nog niet uit wat ze gaan doen.

Franse Alpen juist tegen wolven

In de Franse Alpen is er juist besloten om op de wolven die daar als bedreiging worden gezien, dood te schieten. Voorafgaand aan deze beslissing is er vier dagen geprotesteerd nadat er meerdere malen schapen waren aangevallen door wolven. De ontevreden boeren hebben ook voor een korte periode het hoofd van een nationaal park in de Alpen ontvoerd. Sinds 2011 is het aantal dieren dat door wolven is gedood gestegen met twee derde. Deze cijfers hebben ertoe geleid dat de regering heeft besloten dat er dit jaar 36 in plaats van 25 wolven doodgeschoten mogen worden.

Bron: bbc.combbc.com

Foto via wikimedia commons

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.