Gattelr wandelroute zugspitze

Mooie uitzichten tijdens de Gatterl-tour

Op de bergwereld rondom de Zugspitze raak je niet snel uitgekeken. Tijdens de Gatterl-tour heb je een van de mooiste uitzichten op die bergwereld.

De Gatterl-tour staat bekend als een van de mooiere tochten over de Zugspitze. De tocht is ook een grensoverschrijdende, want je loopt hier over de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Neem wel de tijd voor de tocht, want je bent minimaal vijf uur onderweg en op de steile met kabels beveiligede delen van de route moet je stevig in je schoenen staan en geen hoogtevrees hebben. En zorg ervoor dat je in topconditie bent, want je overbrugt duizend hoogtemeters met deze tocht.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Korte samenvatting van de Gatterl-tour

De Gatterl-tour begint met een tochtje omhoog met de Ehrwalder Almbahn. Vanaf het bergstation wandel je daarna verder omhoog. Eerst over de almen en langs de Pestkapelle tot aan de 2120 meter hoge Brandjoch. Kom hier even op adem, want hoewel je al flink hebt geklommen, ben je er nog lang niet. De tocht gaat verder richting het Felderjöchl en vanaf daar steil omhoog naar de Gatterl. Hier steek je even de grens tussen Duitsland en Oostenrijk over. Dit deel is misschien een van de meest spectaculaire grensovergangen! Zoals gezegd: het pad is hier steil en grote kans dat je de staalkabels langs het pad hard nodig hebt. Terwijl je langzaam Duitsland binnenklimt, moet je zeker nog even de tijd nemen om je ogen de kost te geven. Het uitzicht op het Reintal is prachtig.

Vanaf de Gatterl wandel je door naar de Knörrhütte, waar je ook weer even op adem kan komen voor het laatste stuk over de Zugspitzplatt. Bij het dalstation van de Gletscherbahn eindigt de wandelroute. Wie naar de top van de Zugspitze wil, kan vanaf hier het laatste stuk weer met de kabelbaan afleggen. Dat de wandelroute eindigt, wil niet zeggen dat je niet te voet verder kan, maar, het wordt vanaf hier wel écht klettersteigen, en deze klettersteig is er niet een voor beginners. Integendeel: voor dit laatste stuk omhoog moet je echt ervaring in huis hebben, al was het maar omdat je er al een flinke tocht op hebt zitten.

De route kan uiteraard ook in omgekeerde richting worden afgelegd: dalend. Vanzelfsprekend moet ook dan je daaltechniek goed op orde zijn.

Gemzen bij zonsopkomst

Of je de route nou klimmend of dalend aflegt: het is een aanrader om vroeg te beginnen. Dat is deels omdat de route lang is: reken dat je toch minimaal vijf uur onderweg bent, maar afhankelijk van je snelheid en de tijd die je neemt om van het uitzicht te genieten, is zeven uur ook goed mogelijk. Als je ’s ochtends vroeg vanaf het bergstation van de Ehrwalder Almbahn over de almen omhoog loopt, is de kans groot dat je gemzen tegen het lijf loopt. Loop je naar beneden, dan kun juist met de allereerste gondel omhoog, om op de top van de Zugspitze te ontbijten en je wandeling te beginnen terwijl de zon opkomt.

Omdat je met deze route zowel op de heen- als terugweg gebruik maakt van de kabelbaan, is er een speciaal Gatterl Wandelticket in het leven geroepen. Met dat ene ticket kun je van alle drie de benodigde kabelbanen gebruik maken plus nog een aantal extra’s, zoals de bussen naar het beginpunt en twee musea.

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?