Motorverbod tirol

Motoren in Tirol, hoe zit het?

Een opzienbarend bericht: de deelstaatregering van Tirol verbiedt luidruchtige motoren op een aantal bergwegen. Daarmee moet de rust wederkeren in een aantal berggebieden. Maar waar geldt dat verbod, en voor wie?

De slingerende bergwegen van het Oostenrijkse Tirol zijn voor veel toermotorrijders een waar paradijs. De bochtige wegen dagen je stuurmanskunsten uit, terwijl de omgeving een lust voor het oog is. Maar veel inwoners van de regio rond Reutte ergerden zich aan de drukte en het lawaai. Op sommige weekenddagen komen er duizenden motoren per dag voorbij, die door de bochten en hellingen veel optrekken en weer afremmen. En dat hoor je. Reden voor omwonenden om in het geweer te komen. Uiteindelijk werd besloten om een aantal wegen te sluiten voor motoren die extreem veel lawaai produceren.

Voor wie geldt het verbod?

Het verbod geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen op twee wielen, die stationair een geluid van meer dan 95 decibel produceren. Vanaf 10 juni 2020 mogen die niet meer op een aantal wegen in Tirol rijden. Het verbod geldt tot 31 oktober 2020. Daarna wordt het verbod geëvalueerd.

Waar geldt het verbod?

Het verbod geldt niet op alle wegen van Tirol, maar op een aantal trajecten. Dat zijn:

  • B 198 Lechtalstraße van Steeg (aan de grens met Vorarlberg) naar Weißenbach am Lech
  • B 199 Tannheimerstraße van Weißenbach am Lech bis Schattwald (Duitse grens)
  • L 21 Berwang-Namloser Straße van Bichlbach naar Stanzach
  • L 72 Hahntennjochstraße 2. Het traject van Pfafflar tot Imst (Passhöhe)
  • L 246 Hahntennjochstraße 1. Van Imst (Passhöhe) tot Imst, bij de kruising met de Vogelhändlerweg
  • L 266 Bschlaber Straße van Elmen tot Pfafflar

Hier vind je een kaartje met de trajecten waar het verbod geldt. 

Tijdelijk verbod

Het verbod op luidruchtige motoren is dus tijdelijk. Na 31 oktober zijn alle motoren weer welkom op de bergwegen, mits die niet door sneeuw ontoegankelijk zijn geworden. Of hetzelfde verbod ook in 2021 gaat gelden, is nog niet helemaal bekend. Eerst wordt de huidige regel geëvalueerd. En dat is hard nodig ook, want nu al hebben veel Oostenrijkers zich uitgesproken tegen de regel.

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?