Het idee van een berg in Nederland is afkomstig van journalist Thijs Zonneveld.

Nederlandse berg krijgt vorm

Onlangs kwam journalist Thijs Zonneveld met een komisch idee: laten we een berg in Nederland bouwen! Nu, een paar weken later, lijkt dit idee daadwerkelijk vorm te krijgen.

Een brainstormsessie in het luxe Karel V hotel in Utrecht zorgde voor concrete plannen voor deze Nederlandse berg. Zo’n vijftig ondernemers uit het bedrijfsleven bespraken de mogelijkheden van de bouw. Media uit landen als China, Zwitserland en Italië verspreiden het idee dat, tot grote verrassing van Zonneveld, steeds bekender wordt.

Ook het Franse tijdschrift Escalade Mag schonk aandacht aan dit idee. De website 20min.ch heeft een artikel: Holland will einen Berg bauen. En zo zijn er nog veel meer artikelen in buitenlandse media te vinden. 

Begin augustus refereerde Zonneveld in een column in De Pers naar een idee van journalist Peter Hendriks. Hij stelde in 2004 al voor om een gebergte aan te leggen in Flevoland, maar verder dan een NRC-prijs voor het beste idee van Nederland kwam het niet. Nu voormalig wielrenner Zonneveld het  weer ophaalt, is het uitgegroeid tot een reëel idee.

Veel organisaties zoals Ballast Nedam en advies- en ingenieursbureau DHV laten weten belangstelling te hebben voor de bouw van de berg. DHV presenteerde gisteren zelfs het project ‘Bergen aan Zee’. “De kust is een logische plaats voor een massieve berg,” aldus weg- en waterbouwdeskundige Pol Tummers van DHV. “In zee is genoeg zand beschikbaar dat kan worden opgespoten en het is gemakkelijk aan te voeren.”

 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling