Stephan Siegrist op de Cerro Kishtwar

Nieuwe route op de Cerro Kishtwar

Het is ze gelukt. Een team van klimmers Stephan Siegrist, Julian Zanker en Thomas Huber heeft een compleet nieuwe route op de noordwestwand van de berg Cerro Kishtwar in het Kashmir in het grensgebied tussen India en Pakistan beklommen. De nieuwe route is Har Har Mahadev gedoopt.

Al in september was het team in het basecamp op 5050 meter om de tocht naar de 6150 meter hoge bergtop voor te bereiden. Op 1 oktober vertrok het team voor de echte expeditie. Het plan om in vijf dagen naar de top te gaan, was echter niet haalbaar en het team keerde terug naar het basiskamp.

Slecht weer

Op 8 oktober vertrok het team opnieuw voor de tweede poging. Het weer was stabiel, maar wel zwaar. De klimmers moesten bewolking, sneeuw en temperaturen van -20 graden weerstaan. Op veertien oktober haalde het team de top en kreeg als beloning zonnig weer.

Bijzondere bergwand

Het was voor Mammut-atleet Stephan Siegrist de tweede keer dat hij op de top van de Cerro Kishtwar stond. In 2011 haalde hij samen met David Lama en Denis Burdet al eens op de top. Toen viel de 1000 meter hoge wand al op. De aanblik van die machtige bergwand had Siegrist sindsdien niet meer losgelaten. Dit keer was de beklimming ook een mooie gelegenheid om de materialen uit de nieuwe Eiger Extreme Serie van Mammut te testen. 

Eerdere bekklimmingen op de Cerro Kishtwar

Dat Stephan Siegrist al twee keer op de top van de Cerro Kishtwar heeft gestaan, is met recht bijzonder te noemen. De top is namelijk pas vier keer beklommen. In 1993 haalden Mick Fowler en Steve Sustad als eersten de top. In de jaren daarna was Kashmir wegens politieke conflicten afgesloten voor expedities uit het buitenland. De twee volgende keren waren de expeditie waar Siegrist in 2011 aan mee deed en een expeditie in 2015. Voor die laatste tocht kregen Hayden Kennedy, Marco Prezelj, Manu Pellisier en Urban Novak een Piolet d’Or.

Stephan Siegrist vertelt in zin blog op de site van Mammut meer over zijn expeditie naar de Cerro Kishtwar.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past