Wandelroute Tsjechië Boheems Zwitserland

Nieuwe wandelroute door Boheems Zwitserland

Tsjechië is binnekort een nieuwe meerdaagse wandeltocht rijker. Op 25 april 2023 gaat de wandelroute Hřebenovka open. Een tocht van iets meer dan honderd kilometer tussen de bijzondere rotsformaties van Boheems Zwitserland. 

De route Hřebenovka is eigenlijk niet nieuw, maar een heropleving van een oude wandelroute, die in het midden van de vorige eeuw door het gebied liep. Die route was nog langer dan de huidige route: hij liep van Aš in het Ertsgebergte naar Praděd in Moravië. Helaas is die route zo goed als verdwenen, maar een Tsjechische toeristenvereniging werkt hard om de route een nieuw leven in te blazen.

Bijzondere rotsformaties

De vernieuwde route begint in het grensdorpje Petrovice. Vanaf daar trek je door het Elbezandsteengebergte naar de berg Děčínský Sněžník, de hoogste top van het gebergte. Vanaf daar gaat het richting de Elbe. Aan de oevers van de rivier kom je eerst door het stadje Děčín waarna je de oevers van de rivier volgt richting Hřensko. Dit plaatsje is zeker een pauze waard. Je vindt er namelijk ook een bijzondere rotsformatie: de Pravčická brána. Dit is de grootste rotsbrug van Europa. Ja, je leest het goed: een echte rotsbrug. Door de jaren heen is er in het zandsteen een groot gat ontstaan, waardoor er een natuurlijke brug gevormd is. Oversteken via de brug kan niet, maar vanaf de grond heb je een prachtig zicht op deze bijzondere rotsen. Liefhebbers van indrukwekkende rotsformaties kunnen zich rondom sowieso uitleven, want rondom het stadje liggen nog meer indrukwekkende kloven. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Na Hřensko gaat de route verder. De stad Krasná Lípa is de volgende bestemming, maar voor je daar bent, wandel je door de vallei van Kyjov. In Krasná Lípa kun je kennismaken met een ander stukje échte Tsjechische cultuur: bier. Tsjechië is een écht bierland en in de stad ligt een prachtige brouwerij waar je van die biercultuur kan genieten. 

Geniet, maar drink met mate, want tijdens het laatste deel van de wandeltocht is het klimmen geblazen. Vanuit Krasná Lípa wandel je het Lausitzergebergte in. De totale tocht eindigt op de pas Stožecké sedlo in dat gebergte, maar voor je daar bent pak je nog even de top van de berg Jedlová mee. 

Wandelen, langlaufen én fietsen

De route is uitgezet als een meerdaagse tocht, maar de route loopt door veel dorpen en stadjes. Het is dus ook goed mogelijk om een van die plekken als uitvalsbasis te kiezen en vanuit daar de route in verschillende dagtochten afleggen. Ook leuk: ’s winters kun je delen van de tocht ook langlaufend afleggen. Delen van de route zijn ook toegankelijk voor fietsers. Zo kun je van deze route een mooie afwisselende vakantie maken. 

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?