De hoogste berg van Epirus, de Smolikas

Nieuwe wandelroute wordt langste wandelroute van Griekenland

Griekenland krijgt een nieuwe langste wandelroute. De nieuwe Epirus-trail wordt ongeveer 370 kilometer lang en loopt door de bergachtige regio’s Konitsa, Zagori, Metsovo en het noorden Tzoumerka. Historisch gebied, want de Epirus-trail volgt routes die al in de oudheid gebruikt werden.

Volgens de eerste plannen loopt de Epirus-Trail van de berg Grammos naar bergrug Tzoumerka. Onderweg kom je langs veel historische plekken, waaronder 12 officiële culturele, historische monumenten. Daarbij volgt de route oude paden, dus naast alle officiële monumenten, kom je bijvoorbeeld veel oude stenen bruggetjes tegen. Zo is de Epirus-Trail dus niet alleen een prachtige wandeling, maar ook een tocht terug in de tijd.

Wandelen door historisch gebied

Net als toen is de regio Epirus nog steeds een dunbevolkte regio. Tijdens een tocht over de route zul je dus kunnen genieten van de rust en ruimte in het Griekse bergland. Met de nieuwe route hopen de Grieken dat de regio bekender en meer mensen kennis kunnen maken met dit bijzondere stukje Griekenland. Want dat de regio bijzonder was, blijkt uit de rijke geschiedenis, zo zou de moeder van de illustere Alexander de Grote zou hier geboren zijn. In de Romeinse tijd liepen belangrijke handelsroutes door het gebied.

Meer voor hikers

 Met de route wil de regio aantrekkelijker worden voor hikers en meer alternatief toerisme in het algemeen. Geen grote resorts dus, maar meer kleinschalig toerisme. Om de route voor meer mensen aantrekkelijk te maken, krijgt de 370 kilometer lange route meerdere aftakkingen, zodat het makkelijker wordt kortere etappes te maken, of juist meer gebieden te ontdekken.

Volg de ontwikkeling van de Epirus-Trail op Facebook

Bron:

Epirustrail.gr 

Afbeelding:

De hoogste berg van Epirus, de Smolikas. Foto Deyan Vasilev ( Dido3 ) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier een stukje berg geschiedenis