Nirmal Purja Project Possible

Nirmal Purja beklimt alle 8000’ers in zeven maanden

Het is hem gelukt, Sherpa Nirmal ‘Nims’ Purja heeft alle 8000’ers in één jaar beklommen. Op 29 oktober 2019, 8:58 uur lokale tijd, stond hij samen met Mingma David Sherpa, Galjen Sherpa and Gesman Tamang op de top van de Shishapangma. Daarmee heeft hij een haast onmogelijke uitdaging volbracht. Hij maakte de laatste succesvolle toppoging bekend op social media.

Het doel was om de veertien hoogste bergen in een jaar te beklimmen. In de praktijk deed Nirmal daar minder dan zeven maanden over. Even in perspectief: het vorige snelheidsrecord stond op iets meer zeven jaar.

Illustere klimmers

Met zijn prestatie kan Nirmal Purja zich in een rijtje van de meest illustere klimmers. De eerste die alle achtduizenders wist te beklimmen was Reinhold Messner in 1986, het duurde nog tot 2010 voordat Edurne Pasaburne datzelfde als eerste vrouw deed. Reinhold Messner beklom alle achtduizenders overigens nog een keer, zonder zuurstof.

Klimmen met zuurstof

Dat laatste deed Nirmal Purja niet, om de simpele reden dat de aanslag die hij daarmee op zijn lichaam zou plegen veel te groot zou zijn en het zou te lang duren om van elke beklimming te kunnen herstellen.

Tijdens het zeven maanden lange avontuur was Nirmal Purja betrokken bij meerdere opmerkelijke situaties. Zo was hij de maker van de beruchte foto van een wachtrij op de Mount Everest, en was hij betrokken bij vier reddingsoperaties om andere, minder fortuinlijke klimmers te redden.

Bij schrijven is Nirmal Purja nog bezig aan zijn afdaling naar het Base Camp op de Shishapangma.

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen