Project possible, alle 8000’ers in één jaar beklimmen
De veertien hoogste bergtoppen van de planeet in één jaar beklimmen. Dat lijkt een haast onmogelijke opgave, maar met een klein beetje geluk zou het zomaar kunnen gaan gebeuren. De Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja is hard op weg om dat record te vestigen.
Nirmal “Nims” Purja, een voormalig elitesoldaat uit het Britse leger, heeft alles op alles gezet om het onmogelijke te doen: alle achtduizenders in een jaar beklimmen. Als dat lukt, is dat een absoluut wereldrecord. De vorige bergbeklimmer die alle achtduizenders succesvol beklom, deed daar bijna acht jaar over. Tijdens zijn poging wordt Nirmal bijgestaan door een team van Nepalese topklimmers, dat in wisselende samenstelling met hem omhoog gaat.
Het begin van Nirmals challenge
In april 2019 begon hij aan zijn uitdaging met een succesvolle beklimming van de Annapurna (8091 meter) op 23 april. Twaalf mei stond hij op de top van de Dhaulagiri (8167 meter), en drie dagen later alweer op de top van de Kanchenjunga (8586 meter). Maar wie denkt dat het beklimmen van twee toppen van meer dan 8000 meter in drie dagen het maximaal haalbare is, komt bedrogen uit. Op 22 mei stond Nirmal om half 6 ‘sochtends op de top van Mount Everest (8848 meter) en om kwart voor vier ’s middags op de top van de Lhotse (8516 meter). Twee achtduizenders op één dag dus. Alsof dat niet genoeg was stond hij twee dagen later nog op de top van de Makalu (8481 meter). Door de snelheid waarmee hij die laatste drie toppen beklom, verpulverde Nirmal zijn eigen wereldrecord van de snelste beklimming van het trio Lhotse, Mount Everest en Makalu.
Tweede en derde fase van de beklimmingen
In juli volgde een nieuwe reeks beklimmingen: Nanga Parbat (8125 meter), Gasherbrum I (8080 meter) en Gasherbrum II (8035), de K2 (8614 meter) en als laatste Broad Peak (8051 meter). De laatse fase van de uitdaging begon in september, met de beklimming van Cho Oyu (8188 meter) en Manaslu (8163 meter) op 23 en 27 september. Daar leek de poging echter te stokken. De laatste van de reeks, de 8027 meter hoge Shishapangma, ligt volledig in China en lang zag het er naar uit dat de Chinese overheid geen toestemming zou geven om de berg te beklimmen. Maar, tijdens de festiviteiten van de zeventigste verjaardag van de Volksrepubliek China besloot de Chinese overheid om toch toestemming te geven. Nu moet dus alleen nog het weer en het uithoudingsvermogen van Nirmal meezitten.
Over Nirmal Purja
Nirmal Purja is een oud-elitesoldaat uit het Britse leger. Hij diende bij de Nepalees-Britse eenheid van de Ghurka’s en legde zich na zijn carrière in het leger toe op bergbeklimmingen. Hij beklom Mount Everest al meerdere keren. In 2016 redde hij op die berg een klimmer uit de Death Zone. Op verschillende andere 8000’ers legde hij touwen aan voor andere klimmers en hij leidde een groep andere Ghurka’s naar de top van de Mount Everest. Voor zijn prestaties als bergbeklimmer werd hij door de Engelse Queen Elizabeth onderscheiden als Member of the British Empire. Het meest bekend werd Nirmal Purja echter als de maker van de foto van een enorme wachtrij op de hellingen van Mount Everest.
Wie Nirmal Purja wil volgen, kan terecht op de website van Project Possible, of op bijvoorbeeld Facebook of Instagram.