North Face Ultra-Trail du Mont Blanc groot succes

North Face Ultra-Trail du Mont Blanc groot succes

North Face Ultra-Trail du Mont Blanc groot succesIn het laatste weekend van augustus vindt traditiegetrouw het grootste, jaarlijkse trailevent ter wereld plaats; The North Face Ultra-Trail du Mont Blanc. Deze wedstrijd wordt al twaalf jaar lang eenmaal per jaar georganiseerd in het Alpengebied van Frankrijk, Italië en Zwitserland en wordt door velen beschouwd als de moeilijkste hardloopwedstrijd in Europa.

Dat blijkt ook wel uit de vereisten van de organisatie; om deel te nemen aan de wedstrijd, heb je een medisch certificaat nodig en zeven punten die je moet verzamelen op andere wedstrijden. Zo is de Ecotrail in Brussel van 80 kilometer bijvoorbeeld goed voor 2 punten. Dit jaar waren er 14.000 aanvragen, en na een loting bleven daar 7.500 hardlopers uit 77 verschillende landen van over die af mochten reizen naar Chamonix.

Prestatieverschillen tussen man en vrouw op lange afstandsroutes kleiner

De tocht beslaat 168 kilometer en kent hoogtes van 9.600 meter. De winnaar van dit jaar is de Fransman François D’Haene geworden, maar op nummer veertien was daar de Amerikaanse vrouw Rory Bosio. Vrouwen doen het erg goed op lange afstanden, laat de Standaard weten, en het valt dan ook op dat de verschillen tussen de seksen kleiner worden naarmate de duur en afstand toenemen.

 

Bij langere afstandsprestaties speelt een actieve vetstofwisseling een belangrijke rol. Uit de bijdrage van de vetverbranding aan de energielevering, kan verklaard worden dat vrouwen over langere tijd een hogere belasting kunnen volhouden dan mannen, omdat vrouwen meer vetpercentage hebben. Bosio denkt dat vrouwen in het algemeen beter tegen de pijn kunnen, en ze verwijst naar alles wat een vrouw moet doorstaan tijdens een bevalling.

De voordelen van trailrunning

Trailrunning wil zeggen ‘off-road hardlopen’. Rennen door de ruige natuur, ver weg van de bewoonde wereld. Over smalle, onverharde paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels, rotsen en smalle beekjes. Steeds meer hardlopers zoeken deze uitdaging op. Ze zijn liever in de natuur dan bij de massale evenementen over asfalt. Het voordeel van trailrunning is dat het looppad en ondergrond gevarieerd is, waardoor je minder op snelheid en meer op gevoel loopt. Daarnaast is de zachtere en afwisselende ondergrond beter voor je gewrichten omdat je minder hard neerkomt, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen.

North Face Ultra-Trail 2015

Volgend jaar zal het populaire trailevent plaatsvinden van 24 tot en met 30 augustus. Voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname ga je naar de website.

Foto door Richard Allaway

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?