problemen mount everest

Ongelukken door drukte op Everest

De beklimming van de Mount Everest wordt alsmaar populairder. En dat levert problemen op. De afgelopen week was het zo druk op de berg, dat in de beruchte zone des doods files ontstonden.

Voor 2019 heeft de Nepalese overheid een recordaantal van 381 vergunningen afgegeven om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Via de Tibetaanse kant van de berg gaan er nog eens meer dan honderd mensen omhoog, allen vergezeld door een ondersteunend team van Nepalese Sherpa’s.

Klein weather window

Al die mensen kunnen niet verspreid over het klimseizoen omhoog. Om uberhaupt een kans te maken zonder kleerscheuren bij de top van de berg te komen, moet het weer goed zijn. Zo’n weather window kan soms maar kort zijn. Dat betekent dat honderden mensen tegelijk in een paar uur tijd de tocht naar de hoogste bergtop ter wereld wagen, terwijl sommige passages maar door één persoon tegelijk geklommen kunnen worden. Dat leverde deze week bizarre taferelen op. Een Sherpa deelde een foto van een onafgebroken sliert mensen die uren op de berghellingen stonden te wachten tot ze weer een stukje verder konden klimmen. De foto werd opgepikt door internationale media en ging al snel het hele internet over.

Al die klimmers stonden in de ijle lucht, bij temperaturen ver beneden het vriespunt te wachten. In totaal vielen er de afgelopen week zeven doden op de Mount Everest, waarvan volgens diverse media meerdere sterfgevallen direct veroorzaakt zijn door de urenlange wachttijden op de berg. Door de vertraging raakten zuurstofflessen leeg, klimmers werden hoogteziek of kregen zware bevriezingsverschijnselen.

Risico’s

De Nepalese overheid benadrukte dat de sterfgevallen niet alleen door de drukte op de berg komt. Ook andere factoren zouden een grote rol gespeeld hebben bij het grote aantal slachtoffers op de berg. Een woordvoerder benadrukte dat klimmen in de hoge Himalaya altijd risico’s met zich meebrengt.

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?