Everest gesloten

Chinezen sluiten Mount Everest voor toeristen

In de strijd tegen het afval op de flanken van Mount Everest, heeft China drastische maatregelen genomen. Het basiskamp aan de Tibetaanse kant van de berg is gesloten voor iedereen die geen vergunning heeft om de top te beklimmen.

Met de maatregel hoopt China de enorme stroom toeristen in te dammen. Niet alleen het kamp, maar ook het nationaal park Qomolangma aan de voet van de berg is een behoorlijke toeristische trekpleister. De alsmaar groeiende stroom toeristen is echter een grote klap voor het milieu in het park.  

Everest afgesloten tot nader order

Hoe lang de afsluiting precies gaat duren, is niet bekend. De Chinese overheid wil de relatieve rust tijdens de afsluiting gebruiken om de grote hoeveelheden afval op de hellingen van de berg af te krijgen. Ook moeten in dezelfde periode de lichamen van verongelukte bergbeklimmers geborgen worden.

Afval op Mount Everest

Afval op de Mount Everest is een groot probleem. Steeds meer mensen wagen zich aan een expeditie naar ´s werelds hoogste bergen. Bij die expedities blijft echter een grote hoeveelheid afval achter. Van zuurstofflessen tot menselijke ontlasting en verpakkingsmaterialen van voedsel. En waar vroeger veel van dat afval verborgen bleef in het ijs, komt door de klimaatverandering steeds meer afval onder het ijs vandaan. En niet alleen op de berg zelf, maar ook in de dorpen rondom de berg is afval een groot probleem. De lokale vuilnisbelten puilen uit, met alle milieuproblemen van dien.

Alternatief kamp voor toeristen

De Chinese kant van de berg wordt niet helemaal afgesloten. Zoals gezegd hebben klimmers met een vergunning nog wel toegang tot alle routes en gebieden. Voor toeristen komt er een alternatief kamp, een stukje verderop.

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?