Mountainbiker in Kärnten

Oostenrijkse mountainbikeroutes worden ‘legaal’

Mountainbiker in KärntenTot voor kort was er voor circa 4.000 kilometer mountainbikepad in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië geen gerechtelijke basis. Voortaan betaalt de overheid aan boeren een vergoeding voor het gebruik van hun paden.

Woensdag werd in de deelregering van Karinthië een voorstel ingediend voor het officieel inrichten van mountainbikepaden. Die waren er al lang in de Zuid-Oostenrijkse deelstaat, maar de routes bestonden niet voor de wet en waren ook niet eenduidig bewegwijzerd.  In de eerste fase zal straks 2.000 tot 3.000 kilometer officieel mountainbikepad ontstaan.

De wettelijke vastlegging heeft voordelen voor sporters en landeigenaren. Beide krijgen nu rechtszekerheid, omdat er in de hele deelstaat een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering gaat gelden. Grondbezitters krijgen een vergoeding van 220 euro per kilometer pad. Het plan is in lijn met de ambitie van Karinthië om zich als outdoorregio te profileren. Fietstoeristen boeken er nu jaarlijks al 400.000 overnachtingen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?