Planpincieux gletsjer

Valle d’Aosta weer open na ontruimingen

De populaire wandelgebieden rondom Val Ferret in de regio Val d’Aosta (Italië) zijn weer volledig open. Een deel van regio was een aantal dagen afgesloten nadat een deel van de Planpincieux gletsjer in dreigde te storten.

Op maandag 10 augustus maakte de burgermeester van gemeente Courmayeur, waar de gebieden onder vallen, bekend dat het gevaar geweken was en dat bewoners en toeristen weer veilig terug konden keren, nadat die drie dagen eerder werden geëvacueerd. Zo’n 75 mensen, voor het grootste deel toeristen, moesten toen hun spullen pakken en het gebied verlaten. Volgens wetenschappers dreigde een stuk gletsjerijs dat ongeveer zo groot was als de kathedraal van Milaan in te storten. Als dat zou gebeuren, zou er een puinlawine ontstaan die in slechts twee minuten het dal zou bereiken.

Gevaar geweken - voorlopig

De gletsjer vertoonde na de evacuatie echter geen grote veranderingen meer, waardoor het gebied weer veilig is verklaard. Voorlopig althans.

De oorzaak van de problemen is het warme weer. Door de temperatuurverschillen worden de verschillende ijslagen van de gletsjer instabiel. Smeltwater dat onder de gletsjer door stroomt, zou er vervolgens voor kunnen zorgen dat de gletsjer van de berg afglijdt.

Al eerder problemen

Het is niet voor het eerst dat de Planpincieux gletsjer voor gevaar zorgt. Ook in september 2019 werd een deel van Val d’Aosta ontruimd nadat uit metingen bleek dat de gletsjer instabiel was. En net als nu, waren ook toen de extreem hoge temperaturen de meest waarschijnlijke oorzaak. De burgemeester van Courmayeur waarschuwt dat, wanneer de klimaatverandering verder doorzet, dit soort evacuaties nog veel vaker voor gaan komen, of erger.

Zorgen op andere plaatsen

Niet alleen in Italië wordt angstvallig omhoog gekeken in warme periodes. Ook in Zwitserland wordt de Piz Cengalo extra in de gaten gehouden. Drie jaar geleden werd het dorp Bondo aan de voet van de berg getroffen door een grote lawine, waarbij acht wandelaars omkwamen. Maar de vrees is, dat het daar niet bij zal blijven.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?