Save the seasons bergans of norway

Red de winter met Bergans of Norway

De winter van 2019-2020 gaat de boeken in als een hele lange herfst. Zeker in onze landen was er nauwelijks sprake van een noemenswaardige winter en ook in de bergen viel het winterseizoen tegen.  

Heb jij ook het idee dat de winters korter zijn, met minder sneeuw? Dat de zomers tegenwoordig kurkdroog zijn, maar dat er tegelijk meer hevige hoosbuien vallen? Dan ben je niet de enige. Bergans of Norway en het Wereldnatuurfonds hebben dat gevoel ook.

Veranderende seizoenen in Noordwest-Europa

Door klimaatverandering zijn de vier seizoenen die wij hier in Noordwest-Europa kennen, niet meer wat ze geweest zijn. Winters worden warmer en natter, zomers heter en droger. Volgens de meest duistere De lentebloesems ontluiken steeds vroeger, maar terwijl de bomen bloeien, zijn er soms nog geen insecten om al die bloemen te bestuiven. En terwijl de vogels voedsel zoeken voor hun jongen, zijn er nog niet genoeg zaden en insecten als voedsel. En als de marmotten zich na de zomer voleten voor hun winterslaap, is er nog niet genoeg voedsel meer.

De impact van de veranderende seizoenen op het leven op aarde is dus enorm. Als mensheid moeten we er alles aan doen om onze invloed op het klimaat zo klein mogelijk te houden. En dus moeten we onze seizoen beschermen.

Seizoenen werelderfgoed

Berghans of Norway en het Noorse Wereldnatuurfonds hebben een idee: als we onze seizoenen nou eens tot werelderfgoed verklaren. Raar? Misschien, maar het kan wel. Want als onze seizoenen werelderfgoed zijn, moeten we wel aan de slag om ze te beschermen. Wijzelf, maar ook regeringen, overheden. De hele wereld.

Daarom hebben Bergans of Norway en het Wereldnatuurfonds een petitie opgesteld die ze willen voorleggen aan de Noorse regering, zodat Noorwegen de vier seizoenen, lente, zomer, herfst en winter, voordraagt als werelderfgoed.

Steun je deze petitie en wil jij ook je handtekening zetten? Dat kan hier.

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?