Deelnemer aan de Highland Games - op het onderdeel caber toss (paalwerpen)

Schotse Highland Games van start op 13 mei

Deelnemer aan de Highland Games, op het onderdeel caber toss (paalwerpen)Van mei tot en met september vinden ook dit jaar door heel Schotland de Highland Games plaats. Deze wedstrijden staan in het teken van eeuwenoude Schotse tradities, op het gebied van krachtmeting, dans en muziek. De eerste Highland Games worden op 13 mei georganiseerd in Gourock, niet ver van Glasgow.

De Highland Games vinden hun oorsprong in de Schotse clancultuur. De oude clanhoofden uit de Schotse Hooglanden spoorden hun mannen aan om hun kracht, vaardigheid en uithoudingsvermogen op de proef te stellen in een competitie, zodat ze konden bewijzen dat ze klaar waren voor de strijd. Daarnaast hielden de clanhoofden audities voor muzikanten en dansers, die ze aan hun gevolg wilden toevoegen om meer aanzien te verwerven.

Tegenwoordig bestaan de Highland Games uit ‘heavy events’, ‘light events’, dans en muziek. Behalve in de bergen vinden ze nu door heel Schotland plaats, ook op sommige eilanden. De onderdelen verschillen per evenement, maar beroemde disciplines zoals het paalwerpen komen elke keer terug. De bekendste Games zijn de Cowal Highland Gathering (23-25 augustus), met maarliefst 3500 deelnemers, en de Breamar Gathering (1 september), waarbij traditiegetrouw de Koninklijke familie aanwezig is.

Download hier een overzicht van alle Highland Games in 2012.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier een stukje berg geschiedenis