skien lhotse

Skiën met uitzicht op de Everest

Skiën met uitzicht op de hoogste berg ter wereld, dat deden Hilaree Nelson en Jim Morrison op 30 september 2018, toen ze op de hellingen van de Lhotse hun ski’s onder bonden en naar beneden gingen.

Skiën boven de achtduizend meter

Skiën boven de achtduizend meter. Dat gaat niet zomaar, en zeker niet op een berg als Lhotse, een roemruchte berg in de hoge Himalaya. De hellingen van zo’n 40 tot 50 procent, de hoogte en de logistiek (hoe krijg je niet alleen jezelf, maar ook je ski-uitrusting zo’n berg op?), het waren allemaal hindernissen die overwonnen moesten worden. Als het zou lukken, zetten de twee een ware primeur.

Moeilijke expeditie

Samen met een expeditie-team van vijf Sherpa’s, twee ijsdokters en twee fotografen gingen Nelson en Morrison op pad. Buiten het klimseizoen. Dat leverde een extra uitdaging voor het team op. Niet alleen de gebruikelijke uitrusting voor zo’n expeditie, zoals extra zuurstof moest mee, ook de ski-uitrusting moest mee naar boven. Het team moest ook zelf de route uitzetten. Normaal hebben andere teams al lang ladders en touwen uitgezet, bijvoorbeeld op de beruchte Khumbu-gletsjer. Nu moest het kleine clubje dat zelf doen. En dat terwijl er niet veel tijd was.

Alles lukte wonderwel. En dus werden Hilaree Nelson en Jim Morrison wereldberoemd met hun afdaling. Van de top van de Lhotse skieden de twee via het Lhotse Coulour naar Camp2.

Film

Tijdens de tocht werden de twee top-alpine skiërs ondersteund door The North Face, dat ze uitrustte met de nieuwste materialen uit de Futurelight-serie van het merk. The North Face leverde ook een bijdrage aan de film die van de expeditie is gemaakt. Die film is ook te zien op het EOFT, dat nu door Europa tourt.  

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?