Grossglockner ©Eider Palmou

Sneeuwruimingen op Grossglockner en Timmelsjoch

Grossglockner ©Eider PalmouDe Grossglockner Hochalpenstrasse  is sinds woensdag weer toegankelijk voor publiek na de halfjaarlijkse sneeuwversperring. De Passstrasse op de Timmelsjoch wordt momenteel sneeuwvrij gemaakt. Dit jaar viel op beide bergen een opvallend dik pak sneeuw.

De Hochalpenstrasse krijgt per half jaar, tussen april en november, zo’n 900.000 bezoekers over zich heen die voor de witte verten kilometers de hoogte in gaan. Mist en sneeuw komen er veelvuldig voor, maar soms heb je er een prachtig uitzicht. Met een combinatie van bergbeekjes en groene weiden is het een typische belevenis.

Bijzonder moment

Toen dinsdag de sneeuwruimers over de bergpas reden, lag er nog metershoge sneeuw, wat te zien is in een video van Orf.at. Afgelopen winter viel in het gebied van de Hohe Tauern bijzonder veel sneeuw. De sneeuwruiming is een bijzonder moment: elke maand april ontmoeten de sneeuwruimploegen van de deelstaten Salzburgerland en Karinthië elkaar op de berg nadat zij ieder hun zijde van de Grossglockner sneeuwvrij hebben gemaakt.

Twee keer zoveel sneeuw

In Zuid-Tirol, op de weg over de Timmelsjoch, wordt nog sneeuw geruimd. Op deze berg viel afgelopen winter een enorm pak sneeuw, zelfs twee keer zoveel als vorige winter. Per dag wordt er 300 meter sneeuw geruimd. Enkele kilometers zijn nog niet sneeuwvrij. Naar verwachting is de Hochalpenstrasse op deze berg in juni voor verkeer toegankelijk.

De sneeuwruiming op alleen de Timmelsjoch kost circa 150.000 euro per jaar. Het werk is niet zonder risico, want continu komen natte sneeuw-lawines in beweging. De wegwerkers zijn dan ook uitgerust met lawinepiepers.

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past