fun principe Alpen

Straks weer de bergen in volgens het FUN-principe

Als het allemaal een beetje meezit, kunnen we deze zomer weer een beetje normaal op pad in de bergen. Maar hoe kunnen we met zn allen van de bergen genieten, als we er allemaal tegelijk heengaan?

Het zou wel eens druk kunnen worden als we komende zomer met z’n allen vrij krijgen en dan na een jaar coronaproblemen weer eens weg kunnen. Want niet alleen wij, heel Europa kijkt uit naar een fijne vakantie. Hoe kunnen we met z’n allen van de bergen genieten zonder dat we elkaar enorm in de weg zitten? Als antwoord op die vraag lanceerde de Duitse Alpenvereniging het FUN-principe.

FUN staat voor Freundlich (vriendelijk) Umsichtig (voorzichtig) en Natur (de natuur). Oftewel, wees vriendelijk, wees voorzichtig en draag zorg voor de natuur. Als je die drie zelf vooral Spreekt eigenlijk voor zich toch?


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Freundlich – vriendelijk zijn tijdens je bergvakantie

Vriendelijkheid kost niets, toch? En met een beetje vriendelijkheid naar de mensen om je heen, wordt je vakantie natuurlijk meteen een stuk gezelliger. Dus het spreekt voor zich dat je aardig bent tegen de mensen om je heen. Maar iets minder direct peelt vriendelijkheid een grote rol. Bijvoorbeeld door een beetje rustig te doen in de hut, zodat je medebergwandelaars ook kunnen uitrusten voor de volgende etappe van hun tocht, tot een beetje opletten met hoe je je auto parkeert.

Umsichtig – doe voorzichtig

Tjsa, wat er met voorzichtig in de bergen bedoeld wordt, laat zich raden. Overschat jezelf niet en onderschat de bergen niet, daar komt het op neer. Plan je tocht goed, zorg ervoor dat je de juiste spullen en kleding bij je hebt. En hou er rekening mee dat elk seizoen zo z’n eigen uitdagingen heeft. Van winterse omstandigheden vroeg en laat in het seizoen, tot juist stevige onweersbuien in hartje zomer. En: doe niet alleen voorzichtig met jezelf, maar ook met de mensen en dieren om je heen! Kijjk bijvoorbeeld uit rondom koeien op een alm.

Natur – zorg voor de bergen om je heen

Natuurlijk wil je genieten van de bergen, en als we dat willen blijven doen, moeten we dus een beetje goed voor de bergen zorgen. Dus draag zorg voor die prachtige bergnatuur. Dat kan op veel manieren. Een aantal spreken voor zich: laat geen afval in de natuur slingeren bijvoorbeeld. Maar sommigen misschien wat minder. Pluk niet zomaar mooie bloemen, en blijf op de paden, dan trap je die mooie bloemen niet plat en kunnen zowel mensen als dieren na jou er ook nog van genieten.

Het leuke is dat deze drie dingen ook nog eens erg veel overlappen. Als je je afval zelf mee terugbrengt naar het dal, draag je zorg voor de natuur, maar je bent ook vriendelijk tegen de mensen na je, of tegen de huttenwaard die daardoor niet achterblijft met zakken vol afval van al die bergwandelaars. En als je op de paden blijft, zorg je er voor dat je niet per ongeluk een familie marmotten opjaagt, maar je bent ook een stuk veiliger en dus voorzichtiger bezig.  

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?