Zes Nederlanders nemen deel aan hardloopwedstrijd Tor des Géants.

Tor des Géants – race van 330km door Alpien terrein

Zes Nederlanders nemen deel aan hardloopwedstrijd Tor des Géants.Op 7 september start in Courmayeur, aan de Italiaanse zijde van de Mont Blanc, de Tor des Géants (TDG), een hardloop wedstrijd in hoog alpien terrein over een afstand van 330 km. Er wordt in totaal een hoogteverschil van 24.000 meter overwonnen. Aan de start van de TDG staan dit jaar ook zes Nederlanders.

Ultra trail

De TDG kent dit jaar zijn vijfde editie. In de eerste twee afleveringen van deze berghardloopwedstrijd, ook wel ultra trail genoemd, scoorde de in Frankrijk wonende Nederlander Gideon Zadoks tweemaal zeer goed, met een 20ste (2010) en een 11de (2011) klassering. In 2011 deed Zadoks net geen 100 uur over deze beproeving. De winnaar was in dat jaar twintig uur sneller. Zadoks staat dit jaar opnieuw aan de start om zijn tijd uit 2011 aan te scherpen.

‘Non stop’ hardloopwedstrijd

De maximaal toegestane looptijd is 150 uur. De toplopers slapen onderweg niet of nauwelijks. De TDG wordt da nook omschreven als een ‘non stop’ race. Slapen mag, zolang je als loper binnen de tijdslimieten blijft, maar het gaat ten koste van een topklassering, want de klok blijft ook tijdens de slaap doortikken. Daarbij zijn de slaapmogelijkheden onderweg zeer beperkt en primitief.

Naast de afstand zit een groot deel van de uitdaging voor de lopers in het terrein. Paadjes die door geiten zijn ontworpen, skipistes, rivierdoorwadingen, koeiensporen door bergweides en andere moeilijk toegankelijke stukken parcours vragen om uiterste concentratie van de lopers, vooral ‘s nachts in het licht van een hoofdlamp. Tel daarbij op het klimmen en weer afdalen van bergflanken tot passen die ver boven de 3.000 meter uitkomen.

Bekijk hier een video van de 2011-editie:

 

Deelname Nederlanders aan Tor des Géants

De Nederlanders die meelopen in deze wedstrijd hopen in september de vruchten te plukken van urenlange trainingsarbeid. Zij bereidden de TDG ieder op hun eigen manier voor. Hardlopend over paden en wegen, hoogtemeters makend in de Ardennen, Limburgse heuvels, stuwwallen in Oost-Nederland, duinen en trappenhuizen, aangevuld met specifieke training in krachthonken. De TDG is klaar voor de Nederlanders, en of de Nederlanders klaar zijn voor de TDG zal binnenkort blijken.

Zes Nederlanders nemen deel aan hardloopwedstrijd Tor des Géants.

MudSweatTrails, het Nederlandse platform voor Trailrunning, doet live verslag van de TDG via hun Facebook-pagina.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past