Tarbes. Foto: Frédérique PANASSAC via Flickr

Tour de France 2015 etappe 10: het begin van de Pyreneeën

Op dinsdag 14 juli staat de tiende etappe van de Tour de France op het programma. Deze etappe is 167 kilometer lang en gaat van Tarbes naar Arette la Pierre Saint Martin. De eerste 150 kilometer fietsen de wielrenners door de heuvelachtige uitlopers van de Pyreneeën. De laatste 17 kilometer gaan de wielrenners echt de bergen in. Ze moeten dan de zeer steile Col de Soudet beklimmen. De veertiende van juli (quatorze juillet) is een nationale feestdag in Frankrijk, de Franse wielrenners zullen dus gebrand zijn op een overwinning.
In het heuvelachtige gedeelte van de etappe moeten de renners drie heuvels beklimmen: de Côte de Bougarber (na 66 k/m), de Côte de Vielleségure (na 90 k/m) en de Côte de Montory (na 134 k/m). Dit zijn allemaal beklimmingen in de vierde categorie en dus minder zwaar dan de Col de Soudet die het predicaat buitencategorie heeft.

Col de Soudet

Deze berg behoort tot de steilste bergen van de Tour de France en brengt de renners tot boven de 1610 meter. Het zwaartepunt van de beklimming  ligt aan het begin van de berg, in de tweede kilometer fietsen de wielrenners tegen een hellingshoek aan van 10,8%. Hierna wordt de berg minder stijl, alleen de laatste kilometer heeft een stijgingspercentage van boven de 7%.

 Gerard via FlickrArette la Pierre Saint Martin

Nadat de wielrenners de Col de Soudet hebben beklommen, hoeven ze nog maar één kilometer tot door te rijden tot naar de Arette la Pierre Saint Martin. Deze plek ligt in de buurt van de Spaanse grens is ’s winters een populair skigebied.

Toeristische bezienswaardigheden

Tarbes – de stad waar de etappe begint – is een van de grotere plaatsen van de Pyreneeën en heeft zelfs een eigen vliegveld. In 2001, 2006 en 2009 deed de Tour deze industriestad ook aan.  Na Tarbes gaat de Tourkaravaan langs de plaatsjes Morlaás, Mourenx, Mauleon-Licharre en Arette. De etappe rijdt vlak langs het Franse Baskenland: een Frans/Spaanse regio waar men de Baskische taal spreekt.

Punten voor de bolletjestrui

De eerste drie renners die bovenop de La Pierre Saint-Martin komen krijgen punten voor het bergklassement. De winnaar krijgt 10 punten, de nummer twee krijgt 6 punten en de nummers drie ontvangt 4 bonuspunten in de strijd om de bolletjestrui. Hierna worden er nog twee etappes in het Frans-Spaanse gebergte gereden.

Lees hier meer over de bergetappes van de Tour de France 2015

Bronnen
-    http://www.routetourdefrance.nl/tour-de-france-2015/etappe-10/
-    www.touretappe.nl/tour-de-france-2015-parcours/etappe-10-route-tdf-2015/

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?