Tour de France 2015 Saint-Jean de Maurienne. Foto: Semnoz via Wikimedia

Tour de France 2015 etappe 19 Saint-Jean-de-Maurienne - La Toussuire

De negentiende etappe van de Tour de France 2015 begint in Saint-Jean-de-Maurienne  en eindigt in het skiresort van La Toussuire, nauwelijks twintig kilometer van het startpunt. Onderwerg gaat het peloton over vier zware cols. Deze etappe heeft een lengte van 138 kilometer en zal het uiterste vergen van de wielrenners.

Onverwachte geschiedenis

De etappe gaat van start in Saint-Jean-de-Maurienne. Dit dorpje heeft een lange geschiedenis. Eeuwenlang was het veruit de belangrijkste dorpje uit de streek. Als middelpunt van het bisdom Maurienne was de plek een religieuze pleisterplaats. In dit kleine dorpje vindt men één van de oudste kathedralen van Frankrijk. Het stamt uit de elfde eeuw.

 Florian Pépellin via WikipediaHet ijzeren kruis

De  bereikt een hoogtepunt in bij de Croix de Fer. Dit is een letterlijk hoogtepunt, met een klim van 22,5 kilometer is deze bergpas de langste klim die de wielrenners voor hun kiezen krijgen.  De Croix de Fer is veel tourliefhebbers een legendarische bergpas. In alle 16 keer dat hij voorkwam in het parcours bleek de beklimming zwaar. Deze bergpas zal wegens een verlegde route óók een onderdeel zijn van de etappe van 25 juli.

Klimmen en dalen

Deze etappe eindigt in het skiresort van la-Toussuire, dit is een onderdeel van het bekende skigebied van Les Sybelles. Het skigebied leent zich uitstekend voor de bergetappes van de Tour de France, het dorp zelf is vaker gekozen als eindpunt. De laatste fase van deze etappe is echter zwaar. Men zal de Col de Mollard moeten beklimmen, deze bergpas is nieuw in de Tour de France en is een beklimming van de tweede categorie.

Skiresort zonder ski’s

Het skigebied is in de winter vooral druk; hordes toeristen komen af op de pistes van Sybelles. In de zomer leent het terrein zich voor lange wandeltochten, er kan ook gefietst en gemountainbiked worden. Veel skiliften zijn ook in de zomer in gebruik, waardoor het mogelijk is om betrekkelijk eenvoudig de toppen de bereiken. Hier vindt men groots uitzicht.

http://www.saintjeandemaurienne.com/uk/il4-office_p66-some-history-first...

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!