"Modane (depuis Loutraz)" by Florian Pépellin - Eigen werk. Licensed under CC BY

Tour de France 2015 etappe 20 Modane - Alpe d'Huez

Op 25 juli zal de laatste bergetappe verreden worden. De rit van 110 kilometer is een relatief korte etappe. Dit maakt het echter niet minder zwaar. Deze etappe wordt ongetwijfeld een waardig afscheid  van de Franse Alpen. Het wordt een ware koninginnenrit; het is voor veel wielrenners de laatste kans om het klassement te beïnvloeden.

De rit gaat van start in Modane. Dit dorpje vormt al eeuwenlang de toegang tot de Franse Alpen en een middelpunt van Frans-Italiaanse contacten. Erg bekend is het Fort du Replaton. Dit fort, dat zich bij Modane bevindt, is een van de talrijke forten in het skigebied van het grensgebied tussen Italië en Frankrijk.

De kapel van Charmaix

In het nabijgelegen Valfréjus bevind zich een bijzondere plek. De kapel van Charmaix, volluit  Notre Dame du Charmaix Chapel, herbergt een beroemd zwart beeld van de maagd Maria. De aanwezigheid van dit standbeeld maakt de kapel al een lange tijd een populair bedevaartsoort. De positie van deze kapel is evenwel zeer bijzonder; het bevind zich op een rots gelegen aan een zeer diepe kloof.

Een verlegde route

In voorbereiding op deze rit is er veel gesleuteld aan de route. Aanvankelijk zou de rit de Col de Galibier beklimmen. Om deze bekende bergpas te bereiken, zouden de wielrenners dóór de Tunnel du Chambon fietsen. Een tocht langs het meer van Chambon moest hier volgen. 

De kracht van de natuur

De Alpen blijven onvoorspelbaar. Een grote scheur deed een grote rots schuiven. Aardverschuivingen en bewegende steenmassa’s hebben de tunnel beschadigd. [het is hier mogelijk om te verwijzen naar een nieuwsartikel dat ik eerder schreef] De route van de twintigste touretappe is daarom verlegd naar de Col de la Crois de Fer. Deze verandering zal geen ingrijpende gevolgen hebben, de afstand van de etappe blijft gelijk en de beklimmingen worden niet minder zwaar. 

Tour de France 2015 Alpe d'Huez. Foto Paul 14 via Wikimedia CommonsDe berg der bergen: Alpe d'Huez

Elke Tourkenner kent de berg: de Alpe d'Huez heeft in een legendarische status. Met een gemiddeld stijgingspercentage en een beklimming van ruim achttienhonderd meter is deze berg één van de zwaarste van de hele Tour. Het is ook een bekende berg; achtentwintig keer werd de berg al beklommen.

De Nederlandse erfenis

Voor veel Nederlanders staat de berg bekend als ‘Nederlandse Berg’. Inderdaad, in de loop van de tourgeschiedenis hebben Nederlanders bijzonder goed gepresteerd op deze berg. Van de eerste veertien etappen werden er acht gewonnen door een Nederlander.

Het einde is in zicht

Eenmaal op de top van de Alpe- Huez is de etappe voorbij. Op dit moment kunnen de tourrijders terugkijken op een bergachtige Tour de France. De vermoeide wielrenners zullen nog maar één etappe moeten rijden. De volgende dag, 26 juli 2015, eindigt de Tour de France met de grote finale op de Parijse Champs Elysee.  

Bronnen:
http://www.valfrejus.com/nl/notre-dame-du-charmaix-chapel
http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/stage-20/preview/
http://nos.nl/tour/artikel/2043384-tourpeloton-niet-over-de-galibier.html
http://nl.rendezvousenfrance.com/nl/agenda/tour-france
http://www.wielerflits.nl/nieuws/80667/col-de-la-croix-de-fer-vervangt-c...
http://www.touretappe.nl/tour-de-france-2015-parcours/etappe-20-route-td...

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?