Ultra-marathonloper beklimt 'Everest' in Plymouth

Fervente bergbeklimmer en ultra-marathonloper Richard Lander Stow heeft geprobeerd de Everest op te lopen zonder zijn woonplaats Plymouth te verlaten. De uitdaging die hij zelf ‘Ivybridge Everest’ noemde, bestond uit een afstand afleggen van 124 kilometer met een hoogte van 8,848 meter. Dit is even hoog als de Mount Everest.

Een enorme afstand overwinnen

Stow wilde dit bereiken door van Dacey’s Cross naar de top van Western Beacon te lopen. Nu is dit niet zo hoog dan de Everest, dus om toch die afstand te bereiken was het de bedoeling deze route 41 keer in 24 uur te lopen. Uiteindelijk heeft Stow het nét niet gehaald. Na een afstand van 87 kilometer met een hoogte van 6,244 meter was het voor hem genoeg. Hiermee heeft hij wel de hoogte van de berg Denali gehaald. Volgens Stow had hij niet genoeg getraind om de uitdaging te kunnen voltooien. Het lag niet zozeer aan de afstand maar meer aan de hoogte. Zoveel klimmen in een korte tijd bleek een enorme uitdaging te zijn.

Boven verwachting

Stow is niet teleurgesteld in de afstand die hij heeft afgelegd. Het was juist de uitdaging die hem liet inzien hoe ver hij kon gaan. Hij had zelfs nooit verwacht dat hij de afstand zou halen die hij uiteindelijk heeft afgelegd. Toch zijn er zeker momenten geweest dat hij het zwaar had. Bijvoorbeeld bij de stukken waar er niemand aan de kant stond om hemaan te moedigen, daar was hij alleen met zijn gedachten. Daarnaast: de reden waarom hij deze uitdaging deed, maakte hem op sommige momenten emotioneel.

Voor het goede doel

Stow liep de enorme afstand en hoogte nadat de laatste drie jaar zijn kerst 'verstoord' werd door zieke familieleden. In december 2012 werd zijn vrouw gediagnosticeerd met acute myeloïde leukemie, in 2013 kreeg ze een terugval en vorig jaar lag ze in het ziekenhuis met een longontsteking terwijl Richard’s vader stierf vanwege een hersentumor. Met zijn uitdaging haalde Stow meer dan £1,000 (€1360) op voor het St Luke’s Hospice, waar zijn vader is overleden.

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen