Zwitserse Alpen. Foto B.Boermans

Veel tragische ongelukken in de Alpen begin juli

Zwitserse Alpen. Foto B.BoermansVorige week dinsdag berichtten we al dat vijf Duitse bergbeklimmers (in de leeftijd van 14 tot 44 jaar) omgekomen zijn op de Lagginhorn (4010 meter , Wallis). Nog geen 24 uur later verongelukte een 56-jarige Engelsman op de Nadelhorn (4327 meter, Wallis). Bij de afdaling naar de Mischabelhütte, liep hij vooruit en viel plotseling naar beneden. Zijn klimpartner kon niets meer doen.

Helaas gebeurden er afgelopen week nog meer ongelukken. Donderdag kwamen twee Spaanse bergbeklimmers van 29 jaar om het leven op de westflank van de Eiger (3970 meter, Berner Oberland).Vlak nadat ze de top hadden bereikt, vielen ze zo'n 900 meter naar beneden.

Zaterdagmiddag gleed een 20-jarige Nederlander uit en viel enkele honderden meters naar beneden op de zuidgraat van de Dent Blanche (4357 meter, bij de Matterhorn, Wallis). De Groninger had samen met een andere Nederlander de Dent Blanche beklommen.

Volgens de Nederlandse berggids Edward Bekker (via Nos.nl) zijn de Lagginhorn, de Eiger en de Dent Blanche 'serieuze' bergen, waar je veel ervaring voor moet hebben om deze te beklimmen. En daarbij ben je afhankelijk van het weer. Er is aan het eind van het winterseizoen veel sneeuw gevallen en nu is het erg warm. De (bijna) gesmolten sneeuw kan gevaarlijke situaties opleveren.

Een andere Nederlander viel woensdag tijdens het mountainbiken in Graubünden van een smal pad af en stortte naar beneden. Ook hij overleefde dit niet. Zijn fietsmaatjes vonden het paadje te smal en waren gaan lopen. Het ongeluk gebeurde tijdens de fietstocht van het Münstertal naar Val d'Uina.

Bij een ander mountainbike-ongeval is zondagmiddag in Zillertal een 31-jarige Duitser om het leven gekomen nadat hij zijn evenwicht verloor en 150 meter naar beneden viel. Dezelfde middag vond er een ander dodelijk ongeval plaats. Een 70-jarige Italiaan viel in een rotsspleet in het Stubaitalen overleed aan zijn verwondingen.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling